Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Knoflook

Knoflook

leestijd: in 3 minuten
Onderwerp: groenten | 14 december 2022

Bekend om de sterke geur en de lekkere saus is knoflook, een veelzijdig ingrediënt voor vele gerechten. Knoflook is net als de ui en bieslook een zogenaamd bolgewas. Het slaat zijn energie voor de winter op in een bol, zodat het in de lente een voorsprong heeft. Dan kan hij heel snel groeien en bloeien. De plant groeit in de volle zon op goed doorlatende grond. Zelf knoflook kweken is erg gemakkelijk.

Knoflook poten

intructievideo - 01:59 min.

Geschiedenis

‘Lauk’ werd in de Edda al vermeld. De Edda is een verzameling literaire en mythologische werken uit het middeleeuwse IJsland. Ook de Talmoed, de Bijbel en de Koran vermeldden knoflook al vroeg als een gewas met positieve eigenschappen en zelfs 3500 jaar geleden vermeldde de Codex Ebers in Egypte al knoflook. Ook Homeros vermeldt het gebruik van knoflook door Nestor. In de Middeleeuwen werd gedacht dat knoflook de duivel en heksen weg kon houden en mensen kon beschermen tegen de pest. Knoflook kan inderdaad bacteriëndodend werken, omdat er allicine in zit. Natuurlijk is knoflook in de klassieke literatuur ook genoemd als een middel waarmee je vampiers afweert.

Knoflook kweken

Hoe moet je knoflook kweken? Knoflook kun je niet zaaien, je moet knoflook poten. Je kunt knoflooktenen het beste in het najaar buiten in de volle grond te poten. Doe dit tussen half september en half november. Hoe eerder je de knoflook hebt gepoot, hoe eerder je ook kunt oogsten. Splits de bollen in teentjes en gebruik grootste om mee te planten. Dan heb je de meeste kans op een oogst van grote knoflookbollen. Steek met een stokje in de grond om de 10 centimeter gaatjes van 6 centimeter diep. Houd tussen de rijen een afstand van zo’n 30 centimeter aan.

Poot de teentjes met het puntje omhoog in de gaatjes en vul ze op met grond. Verder heeft knoflook weinig verzorging nodig. 

Oogsten van knoflook

Knoflook kun je rooien in de tweede helft van de zomer, zodra het blad geel geworden is. Laat de knoflook afgedekt drogen en hang de knoflook vervolgens in trossen op. Kies voor het bewaren van de knoflook een koele, droge en vorstvrije plaats.

Ziekten en ongedierte bij knoflook

Knoflook heeft weinig last van ziekten. Soms verschijnt er witte rot op de planten. Bescherm de knoflook tegen vogels.

Zaaitabel en plantafstand

20 dagen van zaaien tot kiem, 180 dagen van zaaien tot oogst en een minimum plantafstand van 15 centimeter.

jan feb mrt apr mei juni juli aug sep okt nov dec
                       
                       
                       
  •      zaaien binnen / glas
  •      zaaien buiten / verplanten
  •      oogsten

Gezondheid

Aan knoflook worden diverse eigenschappen die gezondheidsbevorderend zijn. Er is wel enige wetenschappelijke onderbouwing voor de cholesterolverlagende werking en bloeddrukverlagende werking, maar voor andere eigenschappen is geen duidelijk bewijs.

Er zijn sterke aanwijzingen dat knoflook inderdaad bij patiënten met hypercholesterolemie het cholesterolgehalte in het bloed verlaagt.  Knoflook, vooral verse, is giftig voor honden en katten, dus laat geen teentjes slingeren. Knoflook wordt ook wel eens gebruikt als afrodisiacum.

Geur

Veel delen in knoflook zijn zwavelverbindingen en deze worden bijna allemaal door het lichaam verteerd. Allylmethylsulfide (AMS) wordt echter niet verteerd, maar opgenomen in het bloed. Het bloed brengt het naar de huid en longen en zo wordt het onderdeel van de lichaamsgeur.

Voedingswaarden per 100 gram

Energie : 589 kj, 140 kcal Water : 63,9 gram
Eiwit : 6 gram Calcium : 40 mgram
Koolhydraten : 28 gram IJzer : 1,4 mgram
Vet : 0,1 gram Vitamine C : 14 mgram
Vezels : 1 gram

Genoemd in dit artikel