Knolselderij

Knolselderij

Knolselderij is een soort selderij, die net boven de grond een knol vormt van ongeveer tien centimeter doorsnede. De knolselderij is al ruim tweeduizend jaar bekend in de landen rondom de Middenlandse Zee. In de middeleeuwen is het gewas ook in de lage landen ingevoerd, voornamelijk als geneesmiddel. Het zou dienstedoen als versterkend middel en een bloedzuiverende en hoest verminderende werking hebben. Pas sinds de achttiende eeuw is de knolselderij als groente op het menu terecht gekomen.

Omdat selderij en knolselderij in feite twee vormen van min of meer hetzelfde gewas zijn, kunnen de bladeren van knolselderij uitstekend gebruikit worden om groentensoep van te maken. Knolselderij wordt dan ook vaak verkocht met loof en al (in een aantal supermarkten zullen de knolselderij en bladselderij apart verkocht worden om meer winst te maken). Er bestaan twee soorten knolserderij: langloofrassen en kortloofrassen. Je ziet selderij en knolselderij ook vaak geschreven als selderie en knolselderie.

Kweken en oogsten van knolselderij

Knolselderij is een gewas dat elk jaar opnieuw gezaaid moet worden. In principe is het dus een éénjarige plant. De knolselderij kan een milde winter echter overleven, maar heel veel zal je hier niet aan hebben, want na de bloemvorming zal de plant afsterven.
Eind februari of begin maart worden de langloofrassen gezaaid, de kortloofrassen vanaf half maart tot begin april. Omdat knolselderij een lichtkiemer is kan het zaad alleen kiemen onder invloed van licht. Om dit te bewerkstelligen is het dus van belang om de knolselderij oppervlakkig te zaaien. Vanaf half mei tot begin juni kunnen de gekiemde plantjes van de langloofrassen worden uitgeplant, de kortloofrassen volgen weer twee weken later. Zorg voor een plantafstand van circa 50 centimeter. De knolselderij vormen net boven de grond de voor de soort karakteristieke knol. Vanaf eind oktober tot half november kunnen de planten worden geoogst. Niet alleen de knol, maar ook het loof kan worden gegeten. Vaak zie je selderijblad in de soep opduiken.

Ziekten en ongedierte bij knolselderij

Schimmels kunnen de knolselderij aantasten, waardoor de bladvlekkenziekte of schurft ontwikkelen. De ziekte hartrot wordt veroorzaakt door een schimmel. Bij deze ziekte wordt eerst de voet van de hartbladeren aangetast en gaat rotten, daarna zal ook de knol van de knolselderij aangetast worden.