Mais is erg mals en smakelijk vooral als de mais gelijk wordt gekookt na het plukken. Maiskolven uit de winkel zijn in vergelijking droog en zacht. Mais groeit het beste in een groepje planten. Hierdoor wordt de bestuiving van vrouwelijke planten door de mannelijke planten bevorderd.
Hoe beginnen we met mais
Maisplanten worden niet graag verplaatst. Als je vroege planten onder glas of binnenshuis kweekt, plant dan de zaadjes in turfpotten. Hard de mais einde voorjaar af en plant de mais na de laatste vorst in de openlucht. Houd 40 centimeter onderlinge afstand in rijen die 60 centimeter van elkaar staan. Als je gelijk in de volle grond wilt zaaien, doe dit dan tegen het einde van het voorjaar. De grond moet warm zijn en er mag geen gevaar voor nachtvorst meer zijn.
Verzorging van mais
Mais groeit snel. Doe wat aarde rond de voet van de groeiende mais om de stabiliteit van de plant te bevorderen en ervoor te zorgen dat de wortels goed bedekt zijn. De wortels van mais groeien niet diep, dus wees extra voorzichtig tijdens het schoffelen. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogd en verwijder alle sheuten die uit de voet komen als ze ongeveer 15 centimeter zijn.
Oogsten van mais
Begin met de oogst van mais als de kwasten bruin en verwelkt zijn. Om echt zeker te zijn dat de kolven rijp zijn verwijder je een klein stukje van de schil en pak een korrel. Doorboor de korrel met je nagel. Als het vocht melkachtig is, dan is de mais rijp, is het nog waterig dan duidt dit op onrijpheid.
Draai de kolven van de planten, verwijder de schil. Het gemakkelijkste is om de maiskorrels met een mes te verwijderen. Kook of invriezen moet zo snel mogelijk gebeuren.
Ongedierten en ziekten bij mais
Een van de weinige soorten ongedierte die mais kan aantasten, is een kleine vlieg die ook tarwe aantast. Roet komt soms voor als schimmelziekte.