Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Rabarber

Rabarber

leestijd: in ongeveer 4 minuten
Onderwerp: groenten | 13 april 2021

Uit de geschiedenis blijkt dat rabarber al ruim 5000 door de mens wordt gebruikt en is ‘geïntroduceerd’ door de Chinezen als geneesmiddel, maar rond 1600 ontdekte een Engelse botanicus, die werkzaam was aan het Engelse hof, dat de stelen eetbaar zijn. Het duurde echter tot omstreeks 1750 dat rabarber een grotere bekendheid kreeg als eetbare groente, in Nederland is pas rond 1900 begonnen met de teelt van rabarber.

De groente rabarber is een echte zomergroente, maar door de modernere teelttechnieken is het inmiddels vaak ook al in de winter verkrijgbaar. Om hier voor te zorgen dienen de rabarberpollen geforceerd te worden, hiervoor worden jonge pollen van 1-3 jaar oud in donker gemaakte schuren opgezet en kunstmatig koud gemaakt om het ‘wintergevoel’ te krijgen, hierdoor zullen de pollen sneller kiemen.

Feiten over rabarber

Leuk om te weten is dat rabarber bijzonder goed is voor je hart en bloedvaten, dit komt onder andere door het ijzer wat in de rabarber aanwezig is. Het ijzer in de rabarber is ook goed te ‘proeven, iedereen kent waarschijnlijk wel het fenomeen van wat stroeve tanden na het eten van rabarber, dit komt van het ijzer wat in de rabarber zit. Tevens is rabarber een veel gebruikte groente in een dieet of vermageringskuur, dit heeft ermee te maken dat het menselijk lichaam meer energie nodig heeft om de rabarber te verteren dan rabarber aan voedingsstoffen heeft.

Bereiden van rabarber

Over het algemeen worden alleen de stelen van de rabarber gegeten, de bereiding van de stelen is relatief eenvoudig – zet de rabarber met een klein beetje water op het vuur en laat net zolang koken tot de stelen letterlijk uit elkaar vallen. Tijdens het koken zie je mooi de vezelstructuur van rabarber tot uiting komen.

Rabarber is in zeer uiteenlopende gerechten te gebruiken, van groente bij het hoofdrecht of in een quiche tot in een dessert verwerkt of heerlijke taart.

Kweken van rabarber

Rabarber is een makkelijke plant om in de tuin te kweken, in het voorjaar dien je te beginnen met het kweken van de rabarberzaadjes in een (klein) potje. Zaai de rabarberzaadjes in voedingrijke potgrond en plaats de pot op een zonnige plaats in de tuin. In de herfst kunnen de rabarber plantjes in de tuin worden geplant.

Bij het planten van de rabarber in de volle grond is het van belang dat de ‘kroon’ van de plant circa 5cm onder de grond komt . De aarde rond de wortels dient stevig aangedrukt te worden. In het algemeen is het belangrijk om de rabarber veel water te blijven geven.

Daarnaast is het van belang om de rabarber voldoende voeding te geven, in de winter kan compost gegeven worden, de compost zal de vochtigheid goed vasthouden door haar structuur. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat de kroon van de plant vrijgehouden moet worden om rotting te voorkomen. In de lente is het aan te raden om de rabarber mest te geven en deze met water te vermengen, dit zorgt ervoor dat de plant goed en snel uit zal gaan lopen.

Het enige nadeel is dat je wel geduld moet hebben voordat je de rabarber daadwerkelijk kunt eten, de bladeren en stelen van de rabarberplant zijn pas na een jaar echt volgroeid en geschikt om te eten. Het voordeel is echter dat rabarber een mooie plant is die zeker niet misstaat in de tuin met haar mooie grote volle en kleurrijke blad.

Rabarber is een vaste plant, je zal dus enige jaren plezier kunnen beleven aan de rabarberplant. Na een jaar of 4/5 is het aan te raden om de plant te ‘verjongen’ om er voor te zorgen dat je mooie grote stelen blijft krijgen. Dit verjongen doe je door de rabarberplant in zijn geheel uit de tuin te halen en de jonge, buitenste, wortelstronken van de plant af te scheuren en deze terug te planten op een plaats waar de afgelopen tijd geen rabarber heeft gestaan. Dit terugplanten doe je op dezelfde wijze als het plaatsen van de jonge rabarberplantjes in de volle grond.

Oogsten van rabarber

De stengels van rabarber worden van het voorjaar tot de vroege zomer geoogst. Pak de stengel bij de voet en trek de stengel met een licht draaiende beweging van de wortel. Bij de oogst van rabarber is het van belang om geen stelen meer te oogsten na de langste dag om de planten de gelegenheid te geven om voldoende reserves op te bouwen vol het volgende jaar.

Ziekten en ongedierte bij rabarber

Aaltjes tasten de stengels en de knollen van de rabarber aan. Kroonrot en honingzwam zijn de meest voorkomende kwalen.

Genoemd in dit artikel