Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Rodekool kweken

Rodekool kweken

leestijd: in 2 minuten
Onderwerp: groenten | 26 april 2021

Rodekool is een traditionele wintergroente, maar omdat er tegenwoordig diverse rassen bestaan die op verschillende tijden gezaaid worden en in verschillend tempo groeien, kan rode kool bijna het hele jaar door geoogst worden. Rodekool kweken kan dus op verschillende momenten in het jaar, afhankelijk van de soort.

Snel groeiende rodekool wordt in het voorjaar gezaaid en in de zomer geoogst, langzaam groeien­de rode kool wordt aan het eind van het voorjaar gezaaid en in de herfst en winter geoogst. 

De geschiedenis van rode kool

De wilde kool - ook de rode - komt oorspronkelijk uit de landen rond de Middellandse Zee. Daar komt hij ook nu nog in het wild voor. Rodekool kweken gebeurt al duizenden jaren, het was erg populair bij de Romeinen, maar ook bij de Kelten.

In eerste instantie werd de rodekool vooral gebruikt voor zijn geneeskrachtige eigenschappen, maar al voor het begin van onze jaartelling namen de Romeinen hem als echte groente in gebruik. In Nederland werd rodekool pas in de 19e eeuw populair als groente.

Rodekool kweken en oogsten

Rodekool kweken vraagt om een voedzame, zware grond, zoals kleigrond. Bovendien mag de grond niet te zuur zijn vanwege de kans op knolvoet, eventueel kalk toevoegen om de zuurte tegen te gaan. Rodekool kan het beste in (pers)potjes worden gezaaid, waarna de zaailingen op een zonnig plekje in de volle grond worden gezet.

Rodekool kweken vraagt veel ruimte, ongeveer 40 x 40 cm per plant. Bescherm de jonge plantjes tegen vogels, vooral duiven zijn dol op jonge koolblaadjes. 

Bij de oogst kun je het beste ook meteen de dikke stronken met wortels rooien, deze verteren namelijk amper en ze trekken de koolvlieg en ander ongedierte aan. De rode kolen zijn op een donker, koel plekje nog wekenlang te bewaren.

dagen van zaaien tot kiem, dagen van zaaien tot oogst en een minimum plantafstand van centimeter.

jan feb mrt apr mei juni juli aug sep okt nov dec
                       
                       
                       
  •      zaaien binnen / glas
  •      zaaien buiten / verplanten
  •      oogsten

Ziekten en plagen

Knolvoet is een ziekte die niet met chemische middelen te bestrijden is en die ook nooit meer uit de grond verdwijnt. Knolvoet veroorzaakt zwellingen aan de wortels en het blad krijgt een loodkleur. Als de grond een pH-waarde heeft van 7.2 of meer, komt knolvoet niet voor. Door kalk toe te voegen, gaat de pH-waarde omhoog. De koolvlieg vormt een andere bedreiging voor rodekool (en andere koolsoorten). Een koolvlieg kan wel 100 eitjes afzetten. De maden vreten de stengel en de wortel aan. Om de kool te beschermen, kun je insectengaas gebruiken, dit beschermt ook meteen tegen vogels.

 

Voedingswaarden per 100 gram

Energie : 112 kj, 26 kcal Water : 91,3 gram
Eiwit : 1,5 gram Calcium : 40 mgram
Koolhydraten : 3,5 gram IJzer : 0,5 gram
Vet : 0,2 gram Vitamine C : 55 mgram
Vezels : 2,5 gram

Genoemd in dit artikel