Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Snijbiet

Snijbiet

leestijd: in 2 minuten
Onderwerp: groenten | 19 april 2021

De biet is de directe voorouder van de snijbiet. Bieten staan al zeer lang op het menu van mensen, de Assyriërs kenden de biet al in hun periode, van 2000 tot 600 voor Christus. De Romeinen namen alle goeds van de overwonnen volkeren over, zo ook de gewone biet en de snijbiet. Zij verspreidden hem vervolgens over Europa.

Van snijbiet kunnen zowel de bladeren als de stelen voor consumptie gebruikt worden. Er zijn verschillende rassen snijbiet ontwikkeld die:

  • dikke stelen hebben. Deze variant van snijbiet wordt speciaal geteeld voor de stelen.
  • dunne stelen hebben. Van deze variant van snijbiet wordt het blad gebruikt.

Kweken van de snijbiet

Vanaf half maart tot augustus kan snijbiet in de volle grond van de moestuin worden gezaaid. Zorg bij het zaaien van de snijbiet voor een compostrijke bodem. De plantafstand is ongeveer 30 centimeter, dat is ook de afstand tussen de rijen. Aangezien de zaadjes van de snijbiet in een sort kluwen bij elkaar zitten is het lastig om enkele zaadjes te planten. Nadat de snijbiet is opgekomen is het daarom aan te raden om de planten uit te dunnen om ze goed te laten ontwikkelen. Snijbiet is een bladgroente, het water in het blad kan bij warmte snel verdampen. Houdt dus in de gaten of de snijbiet voldoende water krijgt en de bladeren niet verwelken.

Oogsten van de snijbiet

Snijbiet kan geoogst worden vanaf half mei tot in het najaar. In principe moet je alle snijbiet geoogst hebben voor de eerste de nachtvorst. Als het om het blad gaat, kan er al vroeg in het seizoen geoogst worden. Laat het bladhart intact zodat er nieuwe bladeren kunnen uitgroeien en je nog een keer van dezelfde snijbiet kan oogsten. Geoogste stelenworden geschild en gekookt voordat ze gegeten kunnen worden. Geoogst blad kan worden klaargemaakt zoals spinazie, de smaak lijkt er ook veel op, alhoewel de smaak ook aan de rode biet doet denken. Als de geplukte bladeren groen zijn, is het klaargemaakte product dat ook. Rood verkleurde bladeren leveren een bruinig gerecht op. Dit is verder geen probleem: de smaak is nog steeds prima.

Ziekten en ongedierte

De snijbiet wordt niet veel door ziekten of ongedierte aangetast, hoewel soms de zwarte bonenluis wat last kan veroorzaken. Schimmelinfecties, virusziekten of de bietenvlieg kunnen voorkomen, maar zijn eigenlijk bij de snijbiet erg zeldzaam.

Genoemd in dit artikel