Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Tuinbonen

Tuinbonen

leestijd: in 2 minuten
Onderwerp: groenten | 13 april 2021

Volgens de archeologische opgravingen worden (tuin)bonen al sinds 6000 v. Chr. verbouwd rond de Middellandse Zee – de oudste exemplaren zijn gevonden in de buurt van Nazareth in Israel. Deze tuinbonen waren aanzienlijk kleiner dan de bonen die we momenteel kennen en verbouwen, in de moestuin. Ondanks dat tuinbonen al zo lang worden gekweekt, zijn er relatief weinig verwijzingen in oude geschriften, waaronder de bijbel, naar de tuinboon te vinden.

Geschiedenis van de tuinbonen

Een van de redenen hiervoor is dat men vroeger dacht dat het eten van tuinbonen nachtmerries zou veroorzaken en aan zou zetten tot onzedelijkheden. Ook de grondlegger van de geneeskunde, Hippocrates, stelde dat het eten van tuinbonen een negatieve invloed zou hebben op het gezichtsvermogen van mensen. In de huidige geschiedenis worden tuinbonen gezien als een belangrijke voedingsrijke groente waar veel eiwitten in zitten. In Nederland worden tuinbonen voornamelijk vers gegeten, waar in andere delen van de wereld, voornamelijk buiten Europa, veelal in gedroogde vorm gegeten.

Tuinbonen in bloei

Het kweken van tuinbonen

Vanaf eind februari/begin maart is het mogelijk om tuinbonen direct in de volle grond van de moestuin te zaaien. Voor het zaaien van de tuinbonen in de moestuin kan je het beste de zaden een nacht van tevoren in water weken. De tuinboonzaden zullen dan veel vocht opnemen en zacht worden. De tuinboonzaden dienen ongeveer 5cm diep in de grond geplaatst te worden. Aangezien de tuinbonen vrij hoog worden, tussen 70 en 140cm, is het aan te raden om de tuinbonen in rijen in de moestuin te zaaien waarbij je 10-15cm ruimte in de rij houdt tussen de verschillende tuinbonen en circa 50cm tussen de verschillende rijen. De meest ideale plek voor het zaaien van tuinbonen in de moestuin is een koele maar zonnige plek.

Aangezien de tuinbonen redelijk hoog kunnen worden, is het verstandig om de tuinboonplanten te ondersteunen met bijvoorbeeld bamboe als ze hoger dan 50cm worden, zeker als de bonen beginnen te groeien. De tuinbonen zullen vanaf mei in de moestuin beginnen te bloeien, de bloemen van de tuinbonen zullen groeien in de ‘oksels’ van de bladeren.

Tuinbonen geoogst

Oogsten van tuinbonen

Tuinbonen zijn te oogsten vanaf begin juni. Bij tuinbonen is het belangrijk om ze op tijd te oogsten, jonge tuinbonen smaken namelijk beter dan oudere. De topjes van de planten kunnen ook gekookt en gegeten worden, zoals bijvoorbeeld spinazie.

Ongedierte en ziekten bij tuinbonen

Voorkomende soorten ongedierte zijn boonzaadwesp, zwarte vlieg, langsnuitkevers, slakjes en muizen. Twee schimmelziekten zijn chocoladevlek en voetrot.

Genoemd in dit artikel