Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Veldsla

Veldsla

leestijd: in 2 minuten
Onderwerp: groenten | 26 april 2021

Veldsla is een eenjarig gewas dat tot de kamperfoeliefamilie behoort en verwarrend genoeg géén sla is. Er zijn biologen die veldsla tot de familie van de valeriaan - ook behorend tot de kamperfoeliefamilie - rekenen.

Andere namen voor veldsla zijn ezelsoor en korensla. Er bestaan twee rassen: eentje met ronde bladeren en een met langwerpige bladeren. Veldsla kweken komt het meeste voor, maar het kan ook in het wild op en langs akkers gevonden worden. 

Veldsla heeft een nootachtige smaak en hoewel hij het hele jaar door geteeld kan worden, wordt veldsla vooral als wintergroente gezien. 

De geschiedenis van veldsla

Veldsla is inheems in Europa. Vermoedelijk stamt de plant oorspronkelijk uit Sicilië en Sardinië en werd hij van daaruit over de rest van Europa en Noord-Afrika verspreid. 

Veldsla kweken en oogsten

Veldsla kweken kan vrijwel het hele jaar. In de winter is de kiemkracht gering, dus kan er beter gewacht worden tot februari of maart met zaaien. Veldsla is niet winterhard, maar is wel bestand tegen een paar graden vorst. In perspotjes of in de volle grond op rij zaaien en regelmatig het onkruid weghalen omdat de kleine plantjes gemakkelijk overwoekerd kunnen worden. Veldsla groeit op elke grondsoort mits die niet al te nat is. Je kunt er ook voor kiezen om jonge plantjes - deze worden ook wel broeivet genoemd - te kopen en in de volle grond uit te planten. 

Als de plantjes een cm of tien groot zijn, kan er geoogst worden. Dit kan door het hele plantje net boven de grond af te snijden of alleen de grootste bladeren te nemen. In het laatste geval kan het plantje nog verder groeien. Veldsla is vrij gevoelig en wordt snel slap. Het is daarom verstandig om bijvoorbeeld in een salade pas op het laatste moment een dressing toe te voegen. Veldsla kan ook in een stamppot gebruikt worden, eventueel samen met rauwe andijvie of raapsteel.

Zaaitabel en plantafstand

15 dagen van zaaien tot kiem, 75 dagen van zaaien tot oogst en een minimum plantafstand van 5 centimeter.

jan feb mrt apr mei juni juli aug sep okt nov dec
                       
                       
                       
  •      zaaien binnen / glas
  •      zaaien buiten / verplanten
  •      oogsten

Ziekten en plagen

Vooral als in de (late) herfst gezaaid wordt, kunnen hongerige muisjes de zaadjes opgraven terwijl slakken in de zomermaanden de veldsla kunnen aanvreten. Rot kan voorkomen als de veldsla een paar keer bevriest en weer ontdooit of als het langdurig regenachtig is.

De soort met langwerpige bladeren - de Grote Noord-Hollandse - is gevoelig voor valse meeldauw, een schimmel aan de onderkant van het blad. De Elan - met ronde bladeren - en wordt niet aangetast door valse meeldauw.

​Succes met veldsla kweken!

Voedingswaarden per 100 gram

Energie : 85 kj, 20 kcal Water : 94 gram
Eiwit : 2 gram Calcium : 25 mgram
Koolhydraten : 3 gram IJzer : 4 mgram
Vet : 0 gram Vitamine C : 40 mgram
Vezels : 0 gram

Genoemd in dit artikel