Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Witlof kweken

Witlof kweken

leestijd: in ongeveer 8 minuten
Onderwerp: groenten | 12 juni 2023

Wil je je eigen verse groenten kweken, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wat dacht je vanzelf witlof kweken? Deze veelzijdige en gezonde groente is gemakkelijk te kweken en kan een heerlijke toevoeging zijn aan je maaltijden. In dit artikel leggen we uit hoe je stap voor stap je eigen witlof kunt kweken.

Jeffrey Otten
Moestuin, kippen & Recepten

Witlof - ook wel Brussels lof of witloof genoemd - behoort tot de cichorei-achtigen. Witlof kweken gebeurt in het donker. Als er licht bijkomt, wordt er chlorofyl (bladgroen) gevormd waardoor de bladeren groen kleuren. Het is een populaire groente, mede omdat witlof zowel rauw als gekookt gegeten kan worden.

Witlof uit de webshop #short

Youtube Short - 0:29 sec.

✓ Altijd voordelig geprijsd

Welke soorten witlof zijn er?

Er bestaan verschillende soorten witlof, met elk hun eigen unieke smaak en kenmerken. Tot de bekendste soorten behoren Brussels lof, Zoom F1, en Totem F1. Brussels lof is bekend om zijn bittere smaak, terwijl Zoom F1 en Totem F1 milder zijn. Het kiezen van de juiste soort witlof hangt af van je persoonlijke smaakvoorkeuren en de beschikbare kweekomstandigheden.

Witlof kweken: Algemene informatie

Witlof is een bladgroente die in twee fasen wordt gekweekt. Eerst worden de zaden in de lente gezaaid en groeien ze tot aan de late zomer. Dan worden de wortels geoogst en opgeslagen bij lage temperaturen. In de winter worden de wortels in het donker geplaatst om de kenmerkende witte kroppen te laten groeien. Het is deze tweede fase die witlof zijn unieke, licht bittere smaak geeft.

✓ Altijd voordelig geprijsd

Witlof kweken: Het Stappenplan

Witlof kweken begint met het zaaien van de zaden. Dit gebeurt meestal in de lente, vanaf april tot begin juni, direct in de volle grond. De zaailingen hebben een onderlinge afstand van ongeveer 30 cm nodig om goed te kunnen groeien.

Na ongeveer vier maanden zijn de wortels klaar om te oogsten. Ze moeten ongeveer 2,5 cm in diameter zijn. Snij de wortels ongeveer 2 cm boven de worteltop af en bewaar ze op een koele, donkere plaats bij een temperatuur van 2-4 graden Celsius.

Witlof kweken stap 1: Kies je zaden

Selecteer het soort witlof dat je wilt kweken. Afhankelijk van je smaakvoorkeur kun je kiezen uit verschillende soorten, zoals Brussels lof, Zoom F1, of Totem F1.

Witlof kweken  stap 2: Zaai de zaden

Begin met zaaien in de lente, vanaf april tot begin juni. Zaai de zaden direct in de volle grond en zorg voor een onderlinge afstand van ongeveer 30 cm.

Witlof kweken stap 3: Zorg voor de zaailingen

Zorg ervoor dat de zaailingen genoeg water en voeding krijgen. De grond moet vochtig blijven, maar mag niet doordrenkt raken.

Witlof kweken stap 4: Oogst de wortels

Na ongeveer vier maanden, in de late zomer of vroege herfst, zijn de wortels klaar om te oogsten. Ze moeten ongeveer 2,5 cm in diameter zijn.

Witlof kweken

Witlof kweken stap 5: Bereid de wortels voor

Snij de wortels ongeveer 2 cm boven de worteltop af en bewaar ze op een koele, donkere plaats bij een temperatuur van 2-4 graden Celsius.

Witlof kweken stap 6: Laat de kroppen groeien

In de winter, plaats de wortels in het donker om de kenmerkende witte kroppen te laten groeien. Houd de grond constant licht vochtig.

Witlof kweken stap 7: Oogst de kroppen

De witte kroppen, die in het donker groeien, kunnen in de winter of het vroege voorjaar geoogst worden.

Dit stappenplan zal je helpen om je eigen verse witlof met succes te kweken!

Zaaitabel en plantafstand

150 dagen van zaaien tot kiem, 280 dagen van zaaien tot oogst en een minimum plantafstand van 10 centimeter.

jan feb mrt apr mei juni juli aug sep okt nov dec
                       
                       
                       
  •      zaaien binnen / glas
  •      zaaien buiten / verplanten
  •      oogsten

Hoe vaak geef je witlof water?

In de eerste fase van het kweekproces heeft witlof regelmatig water nodig. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond vochtig blijft, maar niet doordrenkt raakt. Tijdens de tweede fase van het kweekproces, wanneer de wortels in het donker worden geplaatst om de kroppen te laten groeien, is het belangrijk om de grond constant licht vochtig te houden.

Witlof aan het grooien

Wanneer mag witlof in de tuin?

Witlof zaden kunnen rechtstreeks in de tuin worden gezaaid zodra de laatste vorst van de lente is voorbij is. Dit is meestal vanaf april tot begin juni.

Voedingsstoffen voor witlof?

Witlof heeft een goed bemeste grond nodig om goed te groeien. De planten profiteren van een grond die rijk is aan organisch materiaal, zoals compost. Daarnaast is het belangrijk om de grond te voorzien van een evenwichtige meststof die stikstof, fosfor en kalium bevat.

Wanneer groeit witlof het best?

Zodra de wortels zijn geoogst is het tijd om daadwerkelijk witlof te kweken. Witlof groeit het best in de koelere maanden van het jaar. De zaailingen verdragen lichte vorst en de kroppen ontwikkelen zich het best bij temperaturen rond het vriespunt. Een constante temperatuur van 15-18 graden Celsius is ideaal voor de ontwikkeling van de wortels in de eerste fase van het kweekproces.

Witlof oogsten

Wanneer oogst je witlof?

Witlof wordt meestal twee keer geoogst. De wortels worden aan het eind van de zomer of in de vroege herfst geoogst. De witte kroppen, die in het donker groeien, worden in de winter of het vroege voorjaar geoogst.

Welke zijn bedreigingen voor witlof tijdens de kweek?

Witlof kan worden bedreigd door verschillende plagen en ziekten. Onder de meest voorkomende zijn bladluizen, slakken en wortelvliegen. Bovendien kunnen ziekten zoals schimmelziekten en rot de planten beschadigen. In de Goed boeren in de Stad online winkel vind je meerdere plant bescherming oplossingen.

Hoelang gaat een witlof mee?

Eenmaal geoogst, kan witlof een week of twee in de koelkast worden bewaard. Het is echter het beste om de groente zo snel mogelijk na de oogst te consumeren om de frisheid en smaak te behouden.

Koken met witlof

Witlof is een veelzijdige groente die op vele manieren kan worden bereid. Het kan rauw worden gegeten in salades, gestoomd, gekookt, gebakken of geroosterd. De licht bittere smaak van witlof gaat goed samen met vele andere ingrediënten.

Witlof

Geschiedenis van witlof

De geschiedenis van witlof is intrigerend en het heeft een lange weg afgelegd tot aan onze moderne eettafels.

Witlof, of zoals het soms ook genoemd wordt, Belgische endive of Brussels lof, kent zijn oorsprong in het Middellandse Zeegebied, waar het al in de oudheid werd gekweekt. De Romeinen en Grieken kenden witlof en waardeerden de groente om haar geneeskrachtige eigenschappen. Men geloofde dat witlof goed was voor de spijsvertering, lever en galblaas.

Hoewel het dus al duizenden jaren bekend is, werd de methode die we vandaag de dag associëren met witlof - de teelt van de karakteristieke witte bladeren in volledige duisternis - pas in de 19e eeuw ontdekt. Deze ontdekking vond plaats in België en is het resultaat van een gelukkig toeval.

Deze moderne methode van witlofteelt wordt toegeschreven aan Frans Breziers, hoofdtuinier van de Brusselse Jardin Botanique. In 1830, tijdens de Belgische revolutie, bedekte Breziers enkele chicoreiwortels met aarde om ze te verbergen en te bewaren. Toen hij de wortels enkele weken later opgroef, ontdekte hij tot zijn verbazing dat ze witte scheuten hadden geproduceerd.

Hij proefde de scheuten en was onder de indruk van hun smaak en knapperigheid en begon hij te experimenteren met deze nieuwe methode, die bekend zou worden als "forceren", om de witte scheuten - of "chicons", zoals ze lokaal bekend zijn - in het donker te kweken. Dit proces vermindert de bitterheid van de groente en geeft het zijn kenmerkende witte kleur.

Het duurde niet lang voordat witlof populair werd bij de Belgische adel, en het kreeg zelfs de bijnaam "het witte goud". Tegen het einde van de 19e eeuw was witlof een gemeenschappelijk gezicht op markten en in huishoudens door heel België en de buurlanden.

Tegenwoordig wordt witlof over de hele wereld gekweekt en gewaardeerd om zijn unieke, licht bittere smaak en veelzijdigheid in de keuken. Het is een bewijs van de rijke geschiedenis van voedsel en hoe innovatie en toeval kunnen leiden tot heerlijke ontdekkingen.

Voedingswaarden per 100 gram

Witlof is een zeer gezonde groente. Het is laag in calorieën, maar rijk aan vezels en vitamines zoals vitamine K, vitamine C, foliumzuur en vitamine B6. Bovendien bevat het ook mineralen zoals kalium en mangaan

Energie : 61 kj, 14 kcal Water : 94,8 gram
Eiwit : 1,2 gram Calcium : 16 mgram
Koolhydraten : 1,9 gram IJzer : 0,2 mgram
Vet : 0 gram Vitamine C : 2 mgram
Vezels : 1,1 gram

Conclusie

Witlof kweken is een lonende bezigheid die je de kans geeft om je eigen verse groenten te produceren. Door de stappen in dit artikel te volgen, kun je genieten van je eigen heerlijke, zelfgekweekte witlof. Eet smakelijk!