Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Witlof

Witlof

leestijd: in 2 minuten
Onderwerp: groenten | 26 april 2021

Witlof - ook wel Brussels lof of witloof genoemd - behoort tot de cichorei-achtigen. Witlof kweken gebeurt in het donker. Als er licht bijkomt, wordt er chlorofyl (bladgroen) gevormd waardoor de bladeren groen kleuren. Het is een populaire groente, mede omdat witlof zowel rauw als gekookt gegeten kan worden.

De geschiedenis van witlof

Witlof is een betrekkelijk nieuwe groente. Zo'n 150 jaar geleden werden er in België veel cichoreiwortelen geteeld omdat hier surrogaatkoffie van gemaakt kon worden. Het is aannemelijk dat de niet verkochte wortelen in schuren bewaard werden. Tijdens een milde winter konden deze wortelen gaan uitlopen en geelwitte bladeren vormen. Vaststaat dat dit 'wit loof' in 1867 voor het eerst op de Brusselse markt verkocht werd. Het werd meteen een succes, vooral omdat er in de winter nauwelijks andere verse groente was. 

Witlof kweken en oogsten

Witlof kweken gebeurt in twee fasen: eerst de wortelen, daarna de lof. Er bestaan twee types witlof: witlof die zonder dekgrond getrokken kan worden, witlof die mét dekgrond getrokken wordt. In mei wordt de witlof gezaaid in losgewoelde aarde. Zo kan de witlof een mooie, rechte wortelpen vormen.

Vanaf de tweede helft van oktober worden de wortels gerooid. Laat ze met loof en al nog een weekje liggen om de wortels de kans te geven nog voedsel aan de bladeren te onttrekken. Daarna de punt van de wortelpen snijden en het loof tot op 4 à 5 cm afsnijden.

Deze wortelen worden vervolgens in een emmer of grote bloempot - of in de volle, humusarme grond - redelijk dicht op elkaar geplant en flink bewaterd. Plant je in de volle grond, dan moet hier altijd dekgrond en een laag stro (tegen de ergste kou) op. Plant je in een emmer zonder dekgrond, zet de emmer dan op een matigwarme plek (13 - 18 graden) waar geen licht komt. Witlof kweken doe je op arme grond, de kropjes worden anders te los omdat ze te snel groeien. Ook kan te veel mest slijmrot veroorzaken.

Oogsten kan na enkele weken. De witlof kan daarna nog wel een week in de koelkast bewaard worden.

Zaaitabel en plantafstand

150 dagen van zaaien tot kiem, 280 dagen van zaaien tot oogst en een minimum plantafstand van 10 centimeter.

jan feb mrt apr mei juni juli aug sep okt nov dec
                       
                       
                       
  •      zaaien binnen / glas
  •      zaaien buiten / verplanten
  •      oogsten

Ziekten en plagen bij witlof

De witlofmineervlieg legt eitjes in de witlof en de larfjes graven gangetjes (dit wordt mineren genoemd) in de stronken. Slijmrot is een schimmelziekte die de wortel aantast. Overbemesting en te veel stikstof zijn meestal de oorzaak. Ook bladvuur wordt door een teveel aan stikstof veroorzaakt, dit geeft zwarte bladeren.
 

Voedingswaarden per 100 gram

Energie : 61 kj, 14 kcal Water : 94,8 gram
Eiwit : 1,2 gram Calcium : 16 mgram
Koolhydraten : 1,9 gram IJzer : 0,2 mgram
Vet : 0 gram Vitamine C : 2 mgram
Vezels : 1,1 gram

Genoemd in dit artikel