Bieslook behoort tot de uien familie, een van de meest bekende en gebruikte kruiden/groenten in de geschiedenis en moestuin. Een andere benaming voor bieslook is pijpgras, deze naam is afkomstig van de bekende holle sprieten die bieslook heeft.
Net als veel andere kruiden in de moestuin werd bieslook al gebruikt door de oude Egyptenaren en Romeinen. Echter tijdens de middeleeuwen is het kruid in de vergetelheid geraakt en pas in de 16e eeuw is het weer in Europa terecht gekomen door de ontdekkingsreizigers die naar China waren geweest. De Chinezen gebruikten bieslook voornamelijk als medicijn tegen vergiftigingen and bloedingen.
De Chinese en Europese bieslook smaken nagenoeg hetzelfde, ze zijn uit elkaar te houden door de kleur van de bloemen en type steel. De Europese variant heeft ronde paarse bloemen en een holle steel en de Chinese witte stervormige bloemen en platte steel.
Kweken van bieslook
Bieslook is een van de vaste planten in de moestuin. Bieslook kun je in de winter buiten in de moestuin laten staan, echter bij strenge vorst is het aan te raden de plant naar binnen te halen, omdat hij kapot kan vriezen. De zaadjes van bieslook kan je in het eind van het voorjaar (eind mei) direct in de volle grond van de moestuin zaaien. In het kiemstadium is het belangrijk om de grond van de moestuin goed vochtig te houden.
Om al eerder van de bieslook te genieten is het ook mogelijk om de bieslookzaadjes in de kweekbak te laten kiemen en medio mei in de volle grond van de moestuin te plaatsen. De steeltjes van bieslook zijn direct eetbaar, De jonge steeltjes zijn zachter van smaak dan de oudere, volgroeide stelen. De bieslook zal op een gegeven moment gaan bloeien, nadat de paarse bloemen zijn uitgebloeid kan je de zaadjes uit de bloemen gebruiken om nieuwe bieslook uit te zaaien.
Zoals gezegd is bieslook een meerjarige plant, na het eerste jaar kan je de bieslook makkelijk verstekken door de verschillende bolletjes uit elkaar te scheuren. Dit scheuren kan je het beste in het voorjaar doen.
Mocht je bieslookplant er op een gegeven moment wat treurig uitzien, knip dan alle stelen af tot 3cm boven de grond. Door dit te doen zal de bieslook de stelen vernieuwen die je weer kan gebruiken in een van je gerechten.
Waar kun je bieslook het beste kweken
Bieslook kan eigenlijk op iedere plek in de moestuin geplaatst worden, zowel in de schaduw als in de volle zon zal de bieslook het goed doen. Het belangrijkste bij het kweken van bieslook in de moestuin is dat je de grond redelijk vochtig houd. Qua voeding heeft bieslook ook niet veel nodig, in het wild groeit bieslook ook op rotsachtige grond of in graslanden.