Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Dille

Dille

leestijd: in één miniuut
Onderwerp: kruiden | 19 augustus 2021

De geschiedenis van dille kent verbazingwekkend veel overeenkomsten met venkel – dille is oorspronkelijk vanuit India ingevoerd en werd door de oude Grieken en Romeinen voornamelijk als geneesmiddel gebruikt.

Pas in de middeleeuwen heeft dille haar intrede gedaan in de keuken, dit is met name gekomen doordat monniken dille kweekten in de kloostertuinen en met dille in gerechten gingen experimenteren.

Symbolische waarde van dille

Naast het medicinale gebruik van dille is had dille ook een grote symbolische waarde, zo zou het dragen van dille door bruiden tijdens de bruiloftsceremonie geluk brengen. Ook werd dille ingezet in de strijd tegen heksen. Ten slotte kregen kinderen tijdens de kerkdienst vroeger dille zaad als snoepgoed om de lange preken door te komen.

Tegenwoordig wordt het voornamelijk in de keuken gebruikt om verschillende gerechten te kruiden, een van de meest klassieke combinaties is om vis te combineren met dille. Indien je het gebruikt als garnering is het niet aan te raden om de dille te wassen, alle blaadjes van dille zullen aan elkaar plakken waardoor er niet meer dan een doodgeslagen bosje van de dille overblijft.

Kweken van dille

In tegenstelling tot veel andere kruiden uit de moestuin is het niet mogelijk om dille te verplaatsen nadat het gezaait is, je dient de dille direct op de juiste plek in de volle grond van de moestuin te zaaien. Dille gedijd het beste op een zonnige plek in de moestuin,echter de grond moet wel goed vochtig gehouden worden om de dille goed tot haar recht te laten komen. Van alle kruiden in de moestuin doen de dille zaadjes er het langst over om te ontkiemen, pas na circa 3-4 weken zullen de zaadjes ontkiemt zijn en zie je de kleine dille plantjes opkomen in de moestuin.

Genoemd in dit artikel