Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Munt

Munt

leestijd: in 3 minuten
Onderwerp: kruiden | 17 februari 2022

Munt, ook wel Mentha, valt onder de meerjarige planten uit de lipbloemenfamilie, de Lamiaceae. De planten hebben sterk geurende stoffen, menthol, die in verschillende producten worden gebruikt als smaak- en geurstof. Je kunt dan denken aan snoep, thee en tandpasta.

De muntolie wordt vooral uit pepermunt en aarmunt gehaald. In de spullen die je in de supermarkt of bij de groenteboer koopt, wordt meestal aarmunt gebruikt. Koop je vaak munt bij de supermarkt, dan is zelf munt kweken misschien een goed idee.

Aarmunt

De aarmunt, Mentha spicata, of groene munt is een vaste plant die sterk geurt. De soort wordt gebruikt als keukenkruid. De plant komt van nature voor in Midden- en Zuid-Europa en is vaak verwilderd. De plant is na de bloei niet meer bruikbaar als keukenkruid, omdat het gehalte aan gewenste inhoudstoffen dan is verlaagd. De plant wordt tussen de 30 en 80 centimeter hoog.

De bladeren zijn afgerond tot hartvorming en tussen de 5 en 9 centimeter lang bij zo’n 1,5 centimeter tot 3 centimeter groot. De aarmunt bloeit tussen juli en september en heeft met roze-violette of witte bloemetjes die tussen de 2,5 en 3 millimeter groot zijn. De bloemen zijn in twee schijnkransen gerangschikt en de vrucht is een zogenaamde vierdelige splitvrucht.

Munt kweken

Zelf munt kweken gaat als volgt: De plant groeit het beste in de volle zon of gedeeltelijke schaduw. Hij heeft vochtige, goed gedraineerde, alkalische grond nodig met veel voedingsstoffen.Vermeerderen kun je doen door middel van wortel- of stengelstekken in het voorjaar of najaar. Zaaien kun je in de lente doen.

Bij het planten gebruik je het beste emmers of plastic zakken om woekering via de wortels tegen te houden. Zelf munt kweken kan natuurlijk ook binnenshuis.

Zaaitabel en plantafstand

21 dagen van zaaien tot kiem, 120 dagen van zaaien tot oogst en een minimum plantafstand van 30 centimeter.

jan feb mrt apr mei juni juli aug sep okt nov dec
                       
                       
                       
  •      zaaien binnen / glas
  •      zaaien buiten / verplanten
  •      oogsten

Medicinaal gebruik

Uit onderzoek is gebleken dat de thee van aarmunt gebruikt zou kunnen worden bij de behandeling van een milde vorm van hirsutisme, te veel haargroei bij vrouwen. Munt verlaagt het gehalte aan vrije testosteron in het bloed, maar het beïnvloed het totale gehalte aan testosteron niet. Thee van munt kan ook gebruikt worden tegen maagpijn.

Pepermunt

De pepermunt is ontstaan uit een kruising tussen de watermunt met de aarmunt. Pepermunt is de plant die heeft geleid tot het maken van pepermuntjes. In de zeventiende eeuw is de plant in Engeland gevonden in een veld met muntplanten. Het zaad van de plant bevat niet veel kiemkracht en daarom worden er vaak stukjes van de wortelstokken gebruikt. De plant wordt verbouwd in Noord- en Zuid-Amerika, Engeland, Frankrijk, China en Japan.

De plant is tussen de 50 centimeter en 1 meter hoog en heeft een zachtgroene kleur. Als het tijd is om te oogsten, worden de planten afgesneden. Daarna blijven de stengels nog een poosje op het land liggen om te drogen. De bladeren van de plant hebben van nature een kamferachtige smaak, maar de typische pepermuntsmaak ontstaat na kruidenextractie. Uit de blaadjes wordt pepermuntolie gehaald, maar ze worden natuurlijk ook in thee gebruikt.

Voedingswaarden per 100 gram

Energie : 44 kcal Water : 85,55 gram
Eiwit : 3,29 gram Calcium : 199 mgram
Koolhydraten : 8,41 gram IJzer : 11,87 gram
Vet : 0,73 gram Vitamine C : 13,3 mgram
Vezels : 0,2 gram

Genoemd in dit artikel