Peterselie – alles over het kruid en het kweken

Peterselie – alles over het kruid en het kweken

Peterselie is een veelzijdig kruid met een frisse, ‘groene’ smaak en zit boordenvol vitamine C, E en K. Het is overal te koop en erg eenvoudig zelf te kweken.

Er bestaan drie soorten peterselie: Krulpeterselie (Petroselinum Crispum), Bladpeterselie (Petroselinum Crispum var. Neapolitanum) en Wortelpeterselie (Petroselinum Crispum var. Tuberosum).

De Krulpeterselie wordt over het algemeen als garnering gebruikt en de Blad ('Platte') peterselie in gerechten. Wortelpeterselie is lastig om in Nederland te krijgen. 

Peterselie wordt naast zijn smaak ook gebruikt vanwege de gezondheidskwaliteiten die het bevat. Het kruid werkt vochtafdrijvend, zorgt voor een frisse adem, werkt ontstekingsremmend, ondersteund de spijsvertering, werkt als haarversteviger en zit boordenvol vitamine C!

Van peterselie kun je bijvoorbeeld heerlijke klassieke kruidenboter maken

Geschiedenis van Peterselie - van de oude Grieken tot nu

De oorsprong van Peterselie ligt in het Middellands zeegebied en werd al ver voor onze jaartelling gebruikt.

Zowel de Egyptenaren als de Grieken gebruikten Peterselie als medicijn. Daarnaast werd het kruid door de Grieken vervaardigd tot krans die aan winnaars als kroon werd uitgereikt.

In de Middeleeuwen werd Peterselie gebruikt tegen een kater en zelfs al preventief ingenomen voor het drinken. Ook werd het in de 16e en 17e eeuw gebruikt tegen verschillende aandoeningen. Van verkoudheden tot geslachtsziektes.

Door alle eeuwen heen en tot op heden is het kruid vanwege de gezondheidskwaliteiten dus zeer populair gebleven.

Peterselie - de plant en verschillende typen

Het is best een taaie plant aangezien Peterselie ook in de winter in leven blijft en ook in de halfschaduw goed kan leven.

Peterselie komt uit de Schermbloemen familie, waaronder ook planten zitten zoals de pastinaak, wortel en anijs.

Er bestaan drie soorten peterselie: Krulpeterselie, Bladpeterselie en Wortelpeterselie.

Peterselie - hoe kweek ik het?

Peterselie kun je eenvoudig zelf kweken in potten of rechtsreeks in de grond. Je hebt weinig ruimte én licht nodig om het kruid te kunnen kweken.

De zaaiperiode van Peterselie buiten is van april tot augustus waarbij de maand mei de meest veilige maand is om te zaaien als je deze rechtsreeks in de grond zaait. Als je Peterselie binnen in een pot wilt zaaien dan kan dat al vanaf de maand februari. 

De groeiperiode is zes tot acht weken, weken waarna je de Peterselie stengels kunt oogsten.

Het is een tweejarige plant die de meeste smaak oplevert na de eerste oogst. De smaak van de blaadjes wordt daarna minder waardoor na het eerste jaar de plant voornamelijk gebruikt wordt om de zaadjes te oogsten. 

Peterselie zaaien in een pot met gaatje

Peterselie is een ideaal kruid om te kweken op het balkon of de vensterbank. De minimale diameter voor een pot om Peterselie te kweken is 15 centimeter.

Zorg daarbij voor een pot met een gat onderin zodat overtollig water kan weglopen.

Voor een mooie bos Peterselie zaai je 10 zaadjes ongeveer 3 mm diep in de aarde en zorg ervoor dat de pot hierna op een warme plek staat (20 graden). De aarde mag niet meer uitdrogen en dien je vochtig te houden. Voor het kiemen heeft Peterselie niet veel zon nodig en hoeft dus niet vol in de zon te staan. Het kiemen duurt vrij lang en het kan tot wel twee weken duren voordat je het kruid ziet verschijnen. 

Peterselie zaaien in de volle grond

Indien de Peterselie rechtsreeks in de volle grond wordt gekweekt houd je een minimale plantafstand aan van 20 centimeter.

Zaai de zaadjes op een zonnige of halfschaduw plek ongeveer 5 mm diep in de grond. Het is zaak om na het plaatsen van de zaadjes de grond vochtig te houden. Verder heeft het kruid weinig tot geen onderhoud nodig, sproeien bij een lange warme periode is aan te raden.

Peterselie - Zaaitabel en plantafstand 

Voor Peterselie kost het 10 tot 14 dagen van zaaien tot kiem, 45 dagen van zaaien tot oogst en een minimum plantafstand van 20 centimeter.

Zaaitabel en plantafstand

30 dagen van zaaien tot kiem, 90 dagen van zaaien tot oogst en een minimum plantafstand van 30 centimeter.

janfebmrtaprmeijunijuliaugsepoktnovdec
            
            
            
  •      zaaien binnen / glas
  •      zaaien buiten / verplanten
  •      oogsten

Peterselie oogsten - wanneer en hoe?

Het oogsten van Peterselie is net als het kweken niet ingewikkeld. De eerstejaars planten bevatten de meeste smaak en worden daarom geoogst voor de bladeren.

De tweedejaars Peterselie planten worden over het algemeen geoogst voor de zaadjes.

Je kunt het kruid oogsten door een Peterselie stengel met een schaar af te knippen. Let erop dat je pas een stengel afknipt als deze drie segmenten (blaadjes) heeft. Laat stengels met nog maar twee segmenten staan. Knip de stengel bij de basis (onderaan) af. Hierop zal de Peterselie reageren door weer een nieuwe stengel te produceren.  

Welke rassen zijn er?

Het aantal Peterselie rassen is overzichtelijk en te onderscheiden in krultypen: gekrulde en Moskrul met daarbij de rassen Frison, Thuja en Bravour. 

De rassen staan over het algemeen bekend als Krulpeterselie en Bladpeterselie ('Platte'). 

Bodem en bemesting

Peterselie groeit op alle typen gronden. Er is geen speciale bemesting nodig om Peterselie te kunnen kweken. Wat zonlicht en water is voldoende.   

Het is aan te raden om een nieuwe plant te kweken na de eerste oogst. Dit aangezien de smaak bij de tweejarige plant na de eerste oogst afneemt. Mocht je de stengels niet oogsten dan krijgt het kruid in het tweede jaar mooie wit/gele bloemetjes.

Je kunt nadat je de Peterselie hebt geoogst, kun je op dezelfde grond nieuwe zaadjes zaaien.

Peterselie en bekende ongedierten

Is je Peterselie geel gekleurd? Dat kan een aantal redenen hebben maar kan waarschijnlijk door bladluis of wortelvlieg.

Bladluizen dragen een virus bij zich dat de blaadjes van de peterselie geel kleurt.

De Wortelvlieg eet de blaadjes langzaam op waardoor deze eerst verwelken en het kruid uiteindelijk afsterft.

Een oplossing tegen dit ongedierte is om insectengaas over het kruid te plaatsen.

Wat kun je allemaal met Peterselie?

Koken met Peterselie is veelzijdig. Het kruid wordt gebruikt in tal van kookstijlen en gerechten en draagt bij aan de frisheid en smaakintensiteit. 

Peterselie is net als zout in een gerecht een smaakverbinder. het draagt bij aan de frisheid en smaakintensiteit en tilt het gerecht naar een hoger niveau.

Het kruid kan in koude en warme gerechten gebruikt worden maar ook gefrituurd als garnering bij een garnalenkroket.

Krulpeterselie wordt vaak gebruikt in koude gerechten en Bladpeterselie in warme gerechten.

Voedingswaarden per 100 gram

Energie: 143 kj, 34 kcalWater: 88,4 gram
Eiwit: 4,4 gramCalcium: 138 mgram
Koolhydraten: 1,5 gramIJzer: 6,2 mgram
Vet: 0,2 gramVitamine C: 133 mgram
Vezels: