Peterselie

Peterselie

Het bestaan van peterselie is al erg lang bekend. Waarschijnlijk vindt het kruid de oorsprong in het Midden-Oosten, maar hoe het vervolgens richting Europa is gekomen is onduidelijk. Wel zijn er door de jaren heen verschillende toepassingen voor geweest. Zo werd het kruid in de Middeleeuwen gebruikt tegen een kater. Zelfs preventief werd het al ingenomen voor het drinken. Ook werd het in de 16e en 17e eeuw gebruikt tegen verschillende aandoeningen. Van verkoudheden tot geslachtsziektes. Maar ook bij kwaaltjes van borstvoedende vrouwen werd het gebruikt.

Kenmerken van peterselie

Peterselie heeft een frisse, zachte smaak. Het kruid wordt zowel vers als gedroogd gebruikt in de Nederlandse keuken en biedt veel mogelijkheden. Het is niet vreemd dat het van oudsher al als geneesmiddel werd gebruikt, want peterselie heeft veel goede eigenschappen voor huidvernieuwing, het verlicht de pijnen bij reuma en het bevordert de spijsvertering. Na het eten van knoflook helpt het om op een blaadje peterselie te kauwen. Dit vermindert de knoflookgeur enorm. Het blad kan ook gebruikt worden wanneer iemand zich heeft gesneden om op de wond te leggen of zelfs bij een verstuiking.

Feiten over peterselie

Er zijn verschillende soorten peterselie die in de Nederlandse keuken gebruikt worden. Zo is er bladpeterselie en krulpeterselie. In Europa wordt het kruid veelvuldig gebruikt, maar ook in het Midden-Oosten en in Noord-Amerika wordt het kruid gebruikt. Het kan gebruikt worden in sausjes en ook in kruidenboter wordt het toegepast.

Kweken van peterselie

Het kweken van peterselie is niet moeilijk. Het kan van maart tot augustus geplant worden. Het is vooral van belang dat de grond onkruidvrij is en eventueel de aarde aangevuld met wat potgrond. De zaadjes moeten ongeveer een centimeter onder de grond komen en een stukje uit elkaar. Bij het toedekken van de aarde is het van belang dat de aarde niet aangedrukt wordt. Daarna is het belangrijk om de aarde onkruidvrij te houden en natuurlijk een vochtige grond.

Oogsten van peterselie

Vrijwel het gehele jaar door is peterselie te oogsten. In de winter is het wel een beetje uitkijken voor de vorst. Bij het afnemen van de blaadjes zal de plant vanzelf blijven groeien. In het voorjaar gaat het vaak wat minder goed om peterselie te oogsten. Maar het is ook mogelijk om peterselie in te vriezen en het dus zo langer te bewaren. De structuur gaat dan wel verloren, maar om peterselie bijvoorbeeld mee te laten trekken in een bouillon, is dit zeker een goede smaakmaker.

Zaaitabel en plantafstand

30 dagen van zaaien tot kiem, 90 dagen van zaaien tot oogst en een minimum plantafstand van 30 centimeter.

janfebmrtaprmeijunijuliaugsepoktnovdec
            
            
            
  •      zaaien binnen / glas
  •      zaaien buiten / verplanten
  •      oogsten