Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Tijm

Tijm

leestijd: in ongeveer 3 minuten
Onderwerp: kruiden | 19 augustus 2021

Net als de meeste kruiden uit de moestuin wordt ook tijm al zeer lang door de mensheid gebruikt. De benaming van tijm (Thymus) is waarschijnlijk afkomstig van het Griekse woord ontsmetten of moed. Achtergrond achter deze twee benamingen is dat in de oudheid tijm namelijk werd gezien als een kruid waarvan de krijgers extra krachten zouden krijgen

Romeinse soldaten namen bijvoorbeeld een bad in tijmwater en in de middeleeuwen lieten ridders tijmtakjes in hun tuniek borduren. Verder werd tijm in de middeleeuwen ook wel de 'antibiotica van de armen' genoemd – de toppen van de tijmplant hebben namelijk een geneeskrachtige werking tegen giftige beten, ook helpt volgens de overlevering het eten van tijm tegen verschillende ziekten.

Het kweken van tijm

Tijm is een meerjarige plant, je kunt dus een aantal jaar van tijm in je moestuin genieten. Net als bij veel kruiden in de moestuin zijn er verschillende periodes om te beginnen met het kweken van tijm. Je kan al in het begin van het voorjaar (maart-april) beginnen met het kweken van tijm in je moestuin, echter bij de vroege kweek moet je de tijmzaadjes eerst kweken in de warme kweekbak alvorens je ze in de moestuin kan zetten. Nadat de zaadjes ontkiemd zijn, normaliter duurt dit 2 weken, kunnen ze verpot worden naar een pot of in de volle grond van de moestuin geplaatst worden.

Vanaf eind april, als er nog slechts een kleine kans is op nachtvorst, is het ook mogelijk om de tijm zaadjes direct in de volle grond van de moestuin te zaaien. Nadat de zaadjes uitkomen zijn is het belangrijk om de tijm in de moestuin uit te dunnen zodat er circa 25cm afstand tussen de tijmplantjes aanwezig is. Eventueel is het ook mogelijk om de kleine plantjes te verplaatsen om de gewenste afstand in de moestuin tussen de planten te krijgen. Het is belangrijk om de tijm op een zonnige plek in de moestuin te zaaien.

Tijm in de winter

Zoals vermeld is tijm een meerjarige plant, in principe is tijm een sterk kruid welke je het grootste gedeelte van de winter buiten in de moestuin kunt laten staan. Echter bij strenge vorst is het aan te raden om de tijm naar binnen te halen, derhalve wordt tijm aan het einde van het seizoen (herfst) uit de volle grond van de moestuin gehaald en in een pot geplaatst voor de winter. Door het plaatsen van de tijm in een pot kan je hem makkelijk naar binnen halen en er volgend jaar wederom van genieten.

Verstekken van tijm

Indien je tijmplant een paar jaar oud is kan je stekjes afknippen en deze in een aparte pot of stukje van je moestuin zetten om een extra tijmplant te laten groeien. Een paar jaar oude tijmplant is uitermate geschikt voor het verstekken – zo kan je bijvoorbeeld je buren blij maken met een tijmplant voor hun (beginnende) moestuin.

Oogsten van tijm

Tijm is eetbaar vanaf het moment dat het opgekomen is, het eerste jaar zijn de steeltjes van de tijm nog zacht en flexibel en derhalve ook eetbaar. In het tweede jaar zullen de steeltjes een houtachtig karakter krijgen en niet meer eetbaar zijn – alleen de blaadjes van tijm zijn dan nog eetbaar.

Genoemd in dit artikel