Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Kas in je moestuin

Kas in je moestuin

leestijd: in 3 minuten
Onderwerp: moestuin-algemeen | 20 januari 2021

Iedereen is wel bekend met een kas, is het niet vanuit de eigen moestuin, dan is het wel door de grote hoeveelheid kassen die we in Nederland hebben staan die door de professionele tuinders worden gebruikt. Iedereen gebruikt de kas voor dezelfde doeleinde, het laten opgroeien van gewassen die (nog) niet buiten in de koude grond gekweekt kunnen worden, of gewassen die buiten de kas niet goed in het Nederlandse klimaat gekweekt zouden kunnen worden. Naast bescherming tegen “de elementen” van het weer beschermt een kas de gewassen tegen ongedierte. 

Voorjaarsgewassen in de kas

Zoals gezegd, een van de grote voordelen van een kas is dat gewassen al vroeger dan normaal in het seizoen gezaaid kunnen worden. Zo kan je bijvoorbeeld in een kas al beginnen met de kweek van radijs, sla en lente uitjes voordat de laatste nachtvorst is geweest en de grond nog erg koud is.

Andere gewassen zoals meloenen, kleine komkommers, tomaten van de koude grond en pompoen kunnen bijvoorbeeld in de kas opgekweekt worden en na de laatste voorjaarsvorst in de koude grond geplant worden. Tevens krijgen snijbonen en zoete mais een mooie voorsprong door ze in de kas op te kweken.

Zomergewassen in de kas

Samen met het opkweken van de voorjaarsgewassen kan er al een begin gemaakt worden met het opkweken van zomergewassen in de kas. Een van de meest gekweekte gewassen in de kas is de tomaat. Een tomaat gekweekt in de kas is zachter dan een tomaat van de koude grond, tevens geeft een tomaat ongeveer tweemaal zoveel trossen wanneer hij in de kas wordt gekweekt.

Een ander gewas wat het erg goed doet in de kas is de komkommer. Voordeel van komkommer en tomaat kweken in de kas is dat deze gewassen de lucht in groeien, zodat je de ruimte/grond in de kas optimaal kan gebruiken.

Verwamde kas

De klassieke kas is niet verwarmt, je kan er voor kiezen om grondverwarming aan te leggen in de kas. De makkelijkste manier om grondverwarming aan te leggen is door een elektrische verwarmingskabel in te graven in de grond van de kas. Deze kabels zijn onder andere verkrijgbaar bij de grote tuincentra. Voordelen van grondverwarming in een kas is dat je bijna hele jaar door gewassen kan kweken in de kas door bijvoorbeeld al in de winter te beginnen met opkweken van tomaten.

Soorten kassen

Er zijn verschillende soorten kassen. Onderstaand een korte uitleg van drie verschillende soorten kassen.

Klassieke glazen kas

De meest bekende en gebruikte kas is de glazen kas. De kas kan je op verschillende plekken in de (moes)tuin neerzetten. Het is raadzaam om hem niet  in de zonnigste hoek van de tuin te plaatsen, in de zomer zal het dan snel te heet worden in de kas waardoor de gewassen mogelijk kunnen verbranden.

Aanleun kas

De aanleun kas is warmer dan de klassieke losstaande kas. De aanleun kas houdt de warmte beter vast doordat een kleiner oppervlakte van glas is, waardoor de warmte snel wegloopt. De muur aan de achterkant van de aanleun kas zal de warmte vasthouden. Het is belangrijk om een aanleun kas tegen een muur te plaatsen die op het zuidoosten of zuidwesten is gericht.

Plastic kas

De plastic kas is de simpelste en goedkoopste variant van een kas. Voordeel van de plastic kas is dat hij aanzienlijk goedkoper is dan de klassieke glazen kas, nadeel is echter wel dat het plastic relatief snel kapot gaat en vaak vervangen moet worden. Tevens koelt een plastic kas sneller af dan een glazen kas. De plastic kas is ideaal voor mensen die graag het kweken van gewassen in een kas willen uitproberen of tijdelijk een kas in de moestuin willen plaatsen.

Genoemd in dit artikel