Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Heermoes in de moestuin? en nu?

Heermoes in de moestuin? en nu?

leestijd: in 4 minuten
Onderwerp: ziekten-en-plagen | 11 november 2022

Heermoes (Equisetum arvense) is een onkruid dat je in veel moestuin kunt tegen komen. Het kan vervelend zijn om dit onkruid te bestrijden, maar gelukkig zijn er verschillende manieren om het te doen. In deze blog vertellen we wat heermoes is, wat je ertegen kunt doen en hoe je het bestrijdt!

Jeffrey Otten
Moestuin, kippen & Recepten

Heermoes, ook wel paardenstaart of kattenstaart genoemd, is moeilijk te verwijderen en kan zelfs een van de lastigste onkruiden zijn die je tegenkomt. Onkruid als dit duikt vaak op in de zomer. Wat je moet weten over dit vervelende onkruid en hoe je het op een positieve manier kunt gebruiken? We vertellen het allemaal!

✓ Altijd voordelig geprijsd

Heermoes, de plaag

De wortels van deze plant groeien ongelooflijk diep, dus je moet voorzichtig zijn als je ze eruit trekt. De wortel zal afbreken en net zo snel zal er weer een "nieuwe" heermoes aangroeien. Als je het niet snel aanpakt, kan het probleem snel uitgroeien tot een plaag. En wie wil dat nou in zijn moestuin?

Arme bodem

Groeit er veel heermoes in de moestuin dan is dat een teken van een verarmde bodem, of een grond die weinig mineralen bevat. Dit is ook de reden dat de heermoes een heel diep wortel gestel heeft, dat ook nog sterk horizontaal uitbreidt. Zodat de heermoes toch nog diep in de grond mineralen kan opnemen.

We weten allemaal dat gezonde grond de basis is van een succesvolle moestuin. Het is dus een goede les dat als we onze bodemstructuur en voedingswaarde verbeteren, we niet alleen heermoes buiten de deur houden, maar ook de moestuin rijker maken.

✓ Altijd voordelig geprijsd

Heermoes

Pas op met dieren

Heermoes is giftig voor huisdieren, dus als je honden of katten in je tuin hebt rondlopen, kun je de stengels van deze plant beter niet buiten laten staan.

Heermoes bestrijden met chemicaliën werkt niet

De sterke wortels van heermoes maken het moeilijk om van het onkruid af te komen. Glyfosaatproducten zoals Roundup, die naar onze mening niet thuis horen in de moestuin zijn niet opgewassen tegen de heermoes. De heermoes zal steeds terug groeien. Maar gelukkig zijn er wel andere mogelijkheden om van de heermoes af te komen.

Wat kun je tegen de de heermoes doen?

Het antwoord hebben we eigenlijk al gegeven. Heermoes groeit in een arme bodem. Dus het beste wat je kan doen is de grond biologisch rijker maken.

Compost voor meer humus

Onkruidvrije compost is een uitstekende manier om de heermoes in toom te houden, maar het heeft ook vele andere voordelen. Zo wordt het ook door het bodemleven omgezet tot humus. Humus is een geweldige manier om te zorgen voor meer samenhang in de bodem van je moestuin (mineralen, voedingstoffen en organisch materiaal).

Lavameel en kalk voor een betere bodem

Een bodem zonder mineralen is een feest voor heermoes. Heermoes is een van de enige planten die zo diep in de bodem naar mineralen kan zoeken. Je kan je voorstellen dat andere planten hier moeite mee hebben en daardoor sneller sterven met heermoes in de buurt.

Vroeg is het seizoen snoeien

Je moet niet wachten tor de heermoes een halve meter hoog is, want dan zal hij vol sporen zitten en zal hij ook horizontaal ondergronds zeer sterk zijn gegroeid.

Mulchen

Een laag van hooi, stro of houtsnippers is een geweldige aanvulling voor je moestuin. Ze leveren voedingsstoffen voor de planten en onderdrukken tegelijkertijd het onkruid! Zo ook de heermoes.

✓ Altijd voordelig geprijsd

Is dit de oplossing?

Heermoes bestrijden is een kwestie van tijd en geduld. Een laagje lavameel zal niet de oplossing zijn. Het is een samenhang van compost, zeewierkalk, lavameel, jong snoeien, mulchen en een beetje geduld.

Is hermoes dan alleen maar slecht?

Nee heermoes is niet alleen maar slecht. Zo is het een gratis bescherming tegen schimmels en luizen. Ook schijnt het een goed middel te zijn voor haar en huid.

Heermoesgier

Van heermoes kun je, net zoals brandnetelgier en smeerwortelgier, hiermoesgier maken. In heermoes zit silicium of kiezelzuur. Als je dit op de planten spuit dan komt er een beschermlaagje op de plant waar de luizen en schimmels het lastig mee hebben.

Je kan het volgende recept hanteren (via landleven):

  • Meng 150 gram heermoes met 1 liter water en laat dit een nachtje weken.  
  • Zeef het mengsel en bewaar zowel het water als het groen.  
  • Kook de heermoes een uur in een liter vers water.  
  • Zeef het mengsel opnieuw en voeg nu het gekookte water samen met het weekwater.  
  • Verdun dit mengsel de verhouding 1:10 en spuit dit als schimmelbestrijding of schimmelpreventie op je planten. 
  • Wil je dit middeltje ook tegen bladluizen gebruiken, doe er dan een schep groene zeep bij.

Dat was veel informatie over heermoes. We hopen dat je nu alles weet wat er te weten valt over dit vervelende onkruid en hoe je het op een positieve manier kunt gebruiken! Bedankt voor het lezen!