Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Kurkwortel (Pyrenochaeta lycopersici)

Kurkwortel (Pyrenochaeta lycopersici)

leestijd: in 2 minuten
Onderwerp: ziekten-en-plagen | 19 augustus 2021

Kurkwortel of Pyrenochaeta lycopersici is een schimmelziekte die vooral toeslaat bij tomaten en aardappelen. Je herkent deze veel voorkomende aandoening aan de bruine kleur van de wortels. Merk je ongewone dikke en gebarsten wortels? Ook dat is een symptoom. Je kunt kurkwortel beter voorkomen dan genezen. Eens de ziekte zich manifesteert is er immers weinig of niets tegen te doen.

Bodemmoeheid

Bodemmoeheid ligt dikwijls aan de basis van het ontstaan van kurkwortel. Bodemmoeheid ontstaat wanneer je bijvoorbeeld tomaten en/of aardappelen op een te kleine oppervlakte kweekt. Bodemmoeheid ontstaat door bijvoorbeeld tomaten en/of aardappelen jaar na jaar steeds op dezelfde plaats en op een te kleine oppervlakte te planten. Bodemmoeheid verkleint ieder jaar de weerstand van de ondergrond waardoor allerlei schimmels zich op erg korte tijd kunnen ontwikkelen. Wanneer bodemmoeheid zich voordoet en je met kurkwortel te maken krijgt dan is deze aandoening niet meer te stoppen. Je kunt het beter voorkomen.

Bodemmoeheid herkennen

Wordt je geconfronteerd met te weinig tomaten of aardappelen per plant? Groeien je tomaten en/of aardappelplanten onvoldoende, is de stengel te dun en zijn de bladeren te klein? Dan ontwikkelt zich langzaam maar zeker kurkwortel in je moestuin. Door deze langzame groei is bodemmoeheid moeilijk herkenbaar. Hoe langer je steeds op dezelfde plaats plant hoe groter de problemen worden. 

Steeds kleinere oogst

Kurkwortel verzwakt de plant. Dat heeft een steeds kleinere oogst als gevolg. Blijft dit aanhouden, dan zul je uiteindelijk zelfs niets meer oogsten. Kurkwortel is bestand tegen de hardste winter en besmet de wortels van nachtschade planten zoals tomaten en aardappelen.

Kurkwortel voorkomen

Om van kurkwortel gespaard te blijven doe je aan vruchtwisseling. Dat betekent dat je nooit twee jaar na elkaar hetzelfde plant, op dezelfde plaats. Trek dus na iedere oogst de planten volledig uit en controleer daarbij steeds de kleur van de wortels. 

Kurkwortel voorkomen doe je ook door: 

  • In bakken of in potten te kweken in plaats van in de volle grond. Gebruik bij voorkeur potten met een doorsnede van minimaal twintig centimeter
  • Als je tomaten en/of aardappelen in een kas plant voorkom je kurkwortel door na het oogstseizoen je kas tot op een minimum diepte van veertig centimeter uit te graven en daarna voldoende te mesten. Dit kun je echter slechts twee jaar na elkaar doen
  • De meest doeltreffende en tegelijk de duurste manier om van kurkwortel verlost te raken is je tomatenplanten te enten

Genoemd in dit artikel