Vlierbessenwijn

Vlierbessenwijn

Zelf vlierbessenwijn maken is een bijzondere ervaring. Niets geeft zoveel voldoening als een vriend een glas zelfgemaakte wijn aan te bieden en er samen van te genieten.

Voorbereiding

Rits de vlierbessen van de stelen en weeg de bessen. Kook de vlierbessen gedurende 10 minuten in het water.  Laat de gekookte vlierbessen afkoelen en doe de gist er bij. Laat de gist drie dagen weken en roer het elke dag door. 

Gistingsfles

Zeef de pulp door kaasdoeken op de suiker in een ondoorzichtige gistingsfles, omdat de vlierbessenwijn anders zijn kleur kan verliezen. Vul de gistingsfles niet helemaal. Stop de gistingsfles met een prop watten. Als de gisting wat rustiger verloopt, vervang de watten dan door een waterslot en vul de gistingsfles tot de onderkant van de hals.

Bottelen van de vlierbessenwijn

Nadat de gisting voorbij is, is het tijd om de vlierbessenwijn te bottelen in donkere flessen. Je kunt pas bottelen als de wijn stabiel is. Dit kun je testen door de gistingsfles in een warmere omgeving te zetten en te kijken of de gisting weer begint. 

Laat de wijn na het bottelen minstens zes maanden rijpen.

Reviews

32121

Algemene beoordeling: 3.00

Geef uw mening
ster ster ster ster ster
Piet Bootsma schreef op 16 December 2013

Flierbessenwijn hoeft niet in ondoorzichtig gistingsvat; verkleurt volstrekt niet. Heb in de loop der jaren paar honderd liter flierbessenwijn gemaakt. Laatste jaren appelwijn en nu staat perenwijn te gisten (90 ltr)