Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Zelf limoncello maken

Zelf limoncello maken

waardeer

Onderwerp: homemade | 14 december 2022

Zelf limoncello maken

Laatst limoncello gekregen van een vriendin, toch maar even naar het recept gevraagd. In dit artikel lees je wat limoncello is en hoe je limoncello maken kunt. Dankzij deze tips is het eenvoudig om deze likeur zelf te maken. Dit recept is voor één liter limoncello.

Ingrediënten

 • De schil van vijf citroenen
 • Een halve liter alcohol (95%)
 • 400 gram suiker
 • 500 milliliter water

Limoncello is zoals je wellicht al weet een Italiaanse likeur. Het wordt gemaakt van citroenen, en heeft een alcoholpercentage van 30 tot 35 procent. Limoncello wordt traditioneel als een zeer koude digestief na de maaltijd gedronken. Er zijn echter nog vele andere dingen die je ermee kunt doen. Hieronder lees je meer over hoe je limoncello maken kan en wat je er zoal mee kunt doen.

Limoncello maken

Deze citroenlikeur komt oorspronkelijk uit het zuiden van Italië. In de provincie Napels ligt het plaatsje Sorrento. In de omgeving van deze plaats groeit een speciaal soort citroen. Deze wordt tot wel zes keer zo groot als de citroenen die wij in de winkel kunnen vinden. Limoncello wordt traditioneel gemaakt met de schil van deze citroenen. Het is ook goed te maken van gewone citroenen, maar het mag dan officieel niet de naam limoncello dragen.

Limoncello maken is door de relatief eenvoudige bereiding goed zelf te doen. Voeg de citroenschillen toe aan de alcohol en laat dit drie weken trekken. Maak een siroop van de suiker met water en voeg deze toe. Laat dit nog ongeveer anderhalve week trekken. De limoncello is nu klaar voor consumptie. Verwijder nog wel even de citroenschillen door de likeur te zeven.

Zeven cocktails met limoncello

Limoncello kun je goed gebruiken in cocktails. Als je er een beetje verstand van hebt, kun je natuurlijk zelf dingen uitproberen en limoncello maken. Mocht je liever wat houvast hebben, dan geven we je hier zeven heerlijke en verrassende varianten.

 • Limoncello Fizz maak je van een combinatie van drie delen prosecco op één deel limoncello. Serveer het in een champagneglas met een half schijfje citroen op de rand. De Limoncello Fizz is goed geschikt om te drinken als aperitief voor de maaltijd.
 • Limoncello Summer Punch is een verrassende variant op sangria. Je maakt het met twee delen witte port, twee delen cava, één deel limoncello en één deel bruiswater. Voeg daarna nog vers fruit, zoals citroen, sinaasappel en druiven toe, en je hebt een verfrissend drankje voor een warme zomerdag. Het is ook heerlijk voor bij een barbecue.
 • Limoncello Margarita is een variant op de traditionele margarita. Meng hiervoor gelijke delen van cointreau, limoncello en citroensap. Net zoals een gewone margarita, kan de Limoncello Margarita het beste ijskoud geserveerd worden, bijvoorbeeld door met ijs een granité te maken. Serveer het om het af te maken in een margarita glas.
 • Limoncello Scroppino is heerlijk als dessert. Normaal gesproken maak je een scroppino met wodka, maar in dit geval gebruik je limoncello. Mix twee delen prosecco met één deel limonchello en twee bollen sorbetijs in een blender. Serveer het vervolgens in een champagneglas. Met dit drankje zul je zeker indruk maken.
 • Limoncello Espuma is goed geschikt als tussengerecht of als dessert. Je maakt het direct in een champagneglas van één deel limoncello, één bolletje sorbetijs (bij voorkeur citroen) en ongeveer twee delen prosecco. Let erop dat bij het toevoegen van de prosecco de cocktail flink kan gaan schuimen. Maak het geheel af met een takje munt en een klein schijfje citroen op de rand van het glas.
 • Yellow Cab is een variant op de Tom Collins. Vul een longdrinkglas met ijsklontjes en voeg daaraan een klein beetje vers citroensap, één deel gin, twee delen 7up en één deel limoncello in die volgorde toe. Roer het mengsel even door en maak het af met een klein takje munt.
 • Limoncello Tiramisu Martini brengt enkele bekende Italiaanse smaken samen in een verrassende cocktail voor na het eten. Mix hiervoor anderhalf deel witte chocolade likeur met één deel limoncello, twee theelepels mascarpone, een half deel melk en citroensap van een kwart citroen in een blender. Eventueel kun je naar smaak nog een beetje suiker toevoegen.

Categorie

Reviews

Je plaats een waardering over

Zelf limoncello maken

ster ster ster ster ster