Hop is een klimplant die in het wild voorkomt, maar ook geteeld wordt. Hop is vooral bekend vanwege de 'hopbellen' die als smaak- en conserveringsmiddel bij de bereiding van bier gebruikt worden, maar in vroeger tijden werd hop onder andere ook gebruikt als rustgevend en bloedzuiverend middel en om de spijsvertering te bevorderen. Het is de vrouwelijke plant die in augustus-september deze hopbellen levert.
Gratis wildplukken kalender
Een duidelijk overzicht wat je per maand kunt wildplukken. Bekijk onze wildplukken kalender
De geschiedenis van hop
Onderzoek heeft uitgewezen dat hop oorspronkelijk uit China afkomstig is. De Europese hop - de humulus lupulus - zou zich ruim 6 miljoen jaar geleden uit deze hop uit het noordwesten van China hebben ontwikkeld. De andere soort - uit het zuidoosten van China - leidde tot vier andere variëteiten die in Noord-Amerika en Oost-Azië voorkomen.
Hop werd vroeger op veel plaatsen in de buurt van brouwerijen verbouwd. Tegenwoordig gebeurt dit nog wel bij kleinere brouwerijen, maar grote brouwerijen maken gebruik van hop die grootschalig in landen als Engeland, Duitsland, Hongarije, Tsjechië en de Verenigde Staten verbouwd wordt.
Oogst en gebruik van hop
Hopbellen bestaan voor 80% uit water. Als de hop geoogst wordt, moet deze ofwel meteen verwerkt worden, ofwel snel gedroogd worden omdat de hopbellen anders gaan rotten. In de hopbellen zitten lupulinekorreltjes en deze worden bij de bierbereiding gebruikt. Leuk om te weten is dat in veel landen de mannelijke planten in de omgeving van de hopvelden verwijderd worden omdat de zaden van de bevruchte hop veel vetten bevatten en dat is niet bevorderlijk voor de schuimkraag op het bier. In landen als Engeland en Ierland - waar het bier geen schuimkraag heeft - gebruikt men juist liever de bevruchte hop.
Om de rustgevende en sedatieve eigenschappen van hop te gebruiken, kan men gedroogde hop in een linnen kussensloop doen of er thee van zetten. De thee zou nog beter werken in combinatie met valeriaan en melisse. Vrij nieuw is het gebruik van hopscheuten. Deze worden gestoken als ze nog onder de grond zitten en kunnen op eenzelfde manier gebruikt worden als taugé en alfalfa.
Waar vindt men hop?
Hop heeft zo'n 14 uur per dag daglicht nodig en groeit daarom het beste in Midden- en Noord-Europa op voedselrijke, vochtige grond. De plant groeit erg snel, tot wel 10 cm per dag en slingert zich daarbij om de stammen van bijvoorbeeld wilgen en elzen. Ook klimt hij graag in struiken als de meidoorn, sleedoorn en hondsroos.