Mierikswortel heeft een uitgesproken smaak en kan je goed gebruiken in de keuken. Bij een stukje zalm smaakt mierikswortel (gemengd met mayonaise) heerlijk.
Gratis wildplukken kalender
Een duidelijk overzicht wat je per maand kunt wildplukken. Bekijk onze wildplukken kalender
Geschiedenis van mierikswortel
De wortel was 3000 jaar geleden al bij de Oude Grieken bekend en wordt veel in Noord- en Centraal-Europa toegepast. In de joodse keuken wordt hij gebruikt als smaakmaker, bijvoorbeeld bij vis. Tijdens het Pesachfeest wordt mierikswortel gegeten als 'maror', het bittere kruid, dat symbool staat voor de moeilijke tijd die de joden hadden tijdens de slavernij in het Oude Egypte.
In Japan is er een sterkere variant, wasabia japonica, die niet met zuur wordt gecombineerd en een vast onderdeel van sushi is onder de naam wasabi.
De mierik is een plant uit de kruisbloemenfamilie. De plant staat bekend om zijn witte penwortel die als mierikswortel wordt aangeduid. Eerst vormt ze een rozet van puntige getande bladeren met lange stelen, waaraan eind mei heldere witte bloempjes verschijnen.
De plant heeft een oorspronkelijk verspreidingsgebied van Zuidoost-Europa tot West-Azië en groeide op rivieroevers. De plant heeft zich verder verspreid over Europa, Amerika, Japan en Nieuw-Zeeland door het gebruik als tuinplant.
Gebruik van Mierikswortel
De witte wortel, die veel vitamine C bevat, wordt geraspt waarbij een vluchtige verbinding, allylisothiocyanaat, vrij komt, die een scherpe, op mosterd lijkende smaak heeft. De stof wordt bij kneuzing van de celstructuur van de wortel door een enzym aangemaakt. De smaak loopt daarna snel terug.
Toevoeging van zuur, bij voorkeur azijn gaat deze reactie tegen en stabiliseert de smaak. Je kunt mierikswortel goed gebruiken bij vis, mayonaise, crème fraîche, bieslook en citroen.
Waar kan je mierikswortel vinden?
Mierikswortel kom je in ons land overal tegen. Langs bermen, rivierdijken, spoorwegen (spoorbermen en spoordijken), waterkanten, ruderale plaatsen, heggen, bij composthopen en stenige plaatsen.
Vroeger groeide mierikswortel ook in grasland (vochtig weiland). Het groeit met name goed op zonnige, warme plaatsen en op vochtige, matig tot zeer voedselrijke, met name stikstofrijke, omgewerkte grond (zand, leem, zavel en stenige plaatsen).
Gezondheid
Mierikswortel beval veel vitamine C. De consumptie van mierikswortel wordt ook wel aanbevolen als therapie tegen jicht als gevolg van een overconsumptie van eiwitten.