Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Zelf Spaanse stoofpot maken

Zelf Spaanse stoofpot maken

54321 (1) waardeer

Onderwerp: homemade | 05 september 2022

Zelf Spaanse stoofpot maken

Als je aan Spaans eten denkt dan schiet Spaanse stoofpot ongetwijfeld niet direct door je hoofd. Maar 'tapas' ongetwijfeld wel. Of als je wel eens in het Baskenland bent geweest aan de extreme (smakelijke) variant: pintxos.

Spaans eten kenmerkt zich door lekkere en soms complexe smaken die een gerecht kan hebben. En dat deze smaken zich goed laten combineren door wijn. In de Hollandse cultuur kennen we het concept van gerechten met complexe smaken over het algemeen niet of in ieder geval een stuk minder. We aten omdat we moesten eten na een dag hard werken. Tijd om deze cultuur een beetje te verrijken met de Spaanse stoofpot!

Wat is er mooier dan een beetje Nederland en Spanje te combineren in een gerecht? Een stoofpot waar de diepe smaken van het bier en de pittigheid van de peper samensmelten in de malsheid van het vlees. Waar je een lekker bier bij drinkt in goed gezelschap om vervolgens vrolijk mee na te tafelen. Of als je niet zo'n bierliefhebber bent is een Spaanse Rioja een aanrader bij de Spaanse stoofpot. 

Bij Goed boeren in de Stad gebruiken we producten van goede kwaliteit. Het liefst uitraard zelf geweekt uit eigen moestuin. Aangezien onze tuin te klein is om een koe te laten grazen, adviseren we voor het vlees  om het vlees te halen bij een goede (bio) slager. Je merkt het verschil enorm. 

Haal een beetje Spaanse zon in huis met dit winterse gerecht!

Spaanse stoofpot maken

Koken met bier

Koken met wijn of cognac is een bekend proces binnen de Franse keuken. Coq au vin, rode wijnsaus of appels afgeblusd in cognac zijn hier goede voorbeelden van. Het koken met bier of het combineren van een gerecht met een bier in plaats van wijn nog relatief onbekend. En dat is een gemis aangezien bier hier zich soms beter voor leent dan een wijn.

Bier heeft tijdens het beginpunt van het proces tot het eindproduct bier meer variabelen waar je aan kunt 'draaien' om de smaak te bepalen. Bier heeft veel verschillende zetmeel-houdende bestandsdelen (tarwe, gemoute/ongemoute gerst, haver, sorghum etc.) die anders reageren op de verhitting tijdens het maischproces* maar ook de vergisting en het enorme pallet aan kruiden dat kan worden toegevoegd. En om het minder complex te houden gaan we hier al helemaal niet in over invloed omtrent de samenstelling van het water hebben. 

De conclusie is dat er vele keuzemogelijkheden zijn van welk bier je bij welk gerecht serveert maar ook welk bier je gebruikt in welk recept. Niet elk bier is geschikt om te gebruiken in een gerecht, met name zeer hop bittere bieren zijn niet geschikt om mee te koken. De bitterheid neemt tijdens het koken namelijk alleen maar toe en niet tot een lekker eindresultaat leiden. Bieren die zich wel goed lenen om mee te koken zijn bieren die veel eind restsuikers hebben. Dit heeft te maken met de brouwmethode en het komt erop neer dat het met name zoete bieren zijn. Voorbeelden hierbij zijn een dubbel, bock of een bruin bier. 

*Het gaat wat te ver om tijdens het Spaanse stoofpot recept het hele chemische proces van bierbrouwen, de invloed van temperaturen tijdens een maischproces en verschillende mouten en gist uit te leggen. Dit gaat Paul je op een later tijdstip toelichten in zijn blog.

Recept Spaanse stoofpot

Het recept en ingredienten zijn voor het bereiden van een hoofdgerecht voor vier personen. De voorberieiding kost een half uur en het stoven 2,5 uur.

  • 1 flesje Kasteelbier Bruin of Leffe Bruin
  • 100 ml runderbouillon
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 laurierblad
  • 3 el olijfolie
  • 1 tI gerookt paprikapoeder
  • 1 el paprikapoeder
  • 2 tI cayennepeper
  • 125 gr chorizo (liefst vers)
  • 1 blik tomaten blokjes 400 gr
  • 2 rode uien
  • 1 gele paprika
  • 1 rode paprika
  • 1 kg runderriblappen
  1. Snijd de chorizo in blokjes en snipper de ui, rode peper en de knoflook. Verhit de olie in een braadpan met dikke bodem en fruit de ui, rode peper, chorizo en knoflook een minuuut of vijf. Roer hierbij af en toe door de pan.
  2. Snijd ondertussen de riblappen in stukjes (de grote kun je zelf bepalen, wij hanteren zo'n 3- 4 cm), voeg deze toe en bak rondom bruin. Voeg vervolgens de in blokjes gesneden paprika, cayennepeper, laurier en paprikapoeder toe en schep goed om.
  3. Voeg nu de tomatenblokjes inclusief het sap toe en giet het flesje bruin bier langzaam langs de binnenkant van de pan leeg. Zo warmt het bier rustig op en schrikt het vlees minder.
  4. Voeg 3/4 van de bouillon toe aan het geheel en laat vervolgens 2,5 uur stoven op laag vuur. Als de stoof iets te droog wordt, voeg je weer een beetje bouillon toe.
  5. Als je het gerecht maakt als je aan het thuiswerken bent, loop om de 30 minuten even naar de pan, haal de deksel eraf, ruik de heerlijke geuren, roer even door en ga weer aan het werk.

Om naast de Spaanse stoofpot te serveren: lekkere frites uit de oven met zelfgemaakte mayonaise en zelf gekweekte snijbonen.  

Gerechten klaarmaken met alcohol

Gerechten waarin alcoholische drank is verwerkt zijn per definitie niet geschikt voor zwangere personen of kinderen. Dit aangezien er altijd wat alcohol achterblijft. Ondanks dat er alcohol verdampt of vervliegt. Na meer dan 2 uur stoven van gerechten waaraan alcohol is toegevoegd, is meer dan 90% van de alcohol verdwenen. Maar dus niet alle alcohol. In ons gerecht stoven we het 2,5 uur maar desondanks zal er enige alcohol in het gerecht achterblijven. Houd dit in gedachte als er getafeld wordt met zwangere dames of kinderen. 

Tags

Categorie

Reviews

Waardering: 54321

Erg lekker!

Gereviewd door Bonno op 09-01-2022

Je plaats een waardering over

Zelf Spaanse stoofpot maken

ster ster ster ster ster