Rucola

Rucola

Rucola, of ook wel raketsla genoemd, wordt al sinds de Romeinse tijd als salade gebruikt. Zoals alom bekend heeft rucola een scherpe bittere, bijna mosterdachtige smaak. Deze smaak heeft onder andere tot de Latijnse geslachtbenaming van rucola geleid, namelijk urere, wat branden betekent.

In het verleden werd rucola nog wel gebruikt voor medicinale doeleinden, bijvoorbeeld tegen astma, hoesten, beten van spitsmuizen en andere giftige dieren. Tegenwoordig worden er geen medicinale werkingen toegeschreven aan het gebruik van rucola, het is vooral een lekkere toevoeging in gerechten.

Rucola kweken

Er zijn verschillende zaaimethodes voor rucola. In de eerste plaats kan je rucola op de klassieke moestuin manier verbouwen door de zaadjes in de volle grond te plaatsen, maar het is ook mogelijk om rucola als spruitgroente te verbouwen. We zullen beide technieken om rucola te kweken beschrijven:

Rucola in de moestuin

Om rucola in de moestuin te zaaien moet je de zaadjes in de volle grond zaaien. In principe is het vrij eenvoudig om rucola te kweken, omdat je rucola bijna het hele jaar door (van voorjaar tot herfst) kunt kweken in de moestuin, zolang het maar niet kouder dan 10 graden is. Voor het zaaien van rucola in de moestuin is het van belang om in het voorjaar en herfst een mooie zonnige plek uit te zoeken en in de zomermaanden juist een schaduwrijke plek voor de warmte.

Het is belangrijk om de rucola niet te dicht op elkaar te zaaien, maar in principe hoeft er niet meer dan 0,5cm ruimte tussen de verschillende zaadjes te zitten. Na het zaaien is het van belang om de rucola voldoende water te geven om de bladeren mooi tot ontwikkeling te kunnen laten komen. Na een paar dagen zal je al zien dat de rucola is gekiemd en opkomt. Je kunt kiezen of je de voorkeur geeft aan jonge blaadjes rucola of de wat meer volgroeide. De laatste hebben een sterkere smaak en zullen ook bitterder zijn.

Rucola als spruitgroente

Om rucola als spruitgroente te kweken, hanteer je dezelfde techniek die ook gebruikt wordt bij het kweken van tuinkers.  Je zet een bordje met twee lagen vochtige keukenrol in de vensterbank, legt daar de rucolazaadjes op en wacht tot ze gaan kiemen. Het is van belang om het keukenpapier goed vochtig te houden, in principe zal de rucola binnen een week groot genoeg zijn om af te knippen en te eten. Uiteraard kan je er ook hier voor kiezen om de bladeren verder te laten volgroeien om een sterkere smaak aan de rucola te krijgen.