Zelf rucola kweken? Dan kun je dat op verschillende manieren doen. Ook zijn er verschillende soorten rucola. Op deze pagina lees je precies hoe je zelf rucola kunt kweken en welke zaken belangrijk zijn om aan te denken.
Rucola, ook wel raketsla genoemd, wordt al sinds de Romeinse tijd als salade gebruikt. Rucola heeft een scherpe notige, bijna mosterdachtige smaak. Deze smaak heeft onder andere tot de Latijnse geslachtbenaming van rucola 'urere' geleid, wat branden betekent.
Wil je zelf rucola kweken? Volg onderstaande stappen en je zult merken dat het eenvoudig is om rucola te laten groeien in je eigen tuin of op je balkon. Rucola is een makkelijke plant om te kweken en het smaakt erg lekker in salades en gerechten!
✓ Altijd voordelig geprijsd
Op deze pagina
- Welke soorten rucola zijn er?
- Algemene informatie over het kweken van rucola
- Hoe kun je zelf rucola kweken?
- Zaaitabel en plantafstand
- Rucola zaaimethodes
- Rucola in de moestuin
- Rucola als spruitgroente
- Hoe lang gaat een rucola plant mee?
- Koken met rucola
- Voedingswaarden rucola per 100 gram
- Hoe kun je Rucola bewaren?
- Hoe kun je Rucola invriezen?
- Conclusie over rucola kweken
Welke soorten rucola zijn er?
Er zijn twee soorten rucola: de wilde en de 'gewone' rucola. Wilde rucola is wat pittiger van smaak en het kroppige blad maakt het ideaal voor salades of als garnering. Gewone rucola is iets milder van smaak en heeft een zachtere structuur waardoor het ook geschikt is voor smoothies of pesto.
Ook de gewone rucola komt in verschillende soorten, de meest populaire soort is de Italiaanse rucola. Deze soort is heerlijk pittig van smaak en wordt daarom vaak gebruikt in salades of als garnering op een pizza. De Italiaanse rucola is echter niet de enige lekkere rucola soort. Ook is er de Frans rucola. Deze soort is minder pittig dan de Italiaanse en heeft daardoor een andere smaak. Ook de Japanse rucola is erg lekker en komt in verschillende varianten. In onze online Goed boeren in de Stad winkel heb je een ruime keuze uit de verschillende soorten rucola.
✓ Altijd voordelig geprijsd
Algemene informatie over het kweken van rucola
Rucola kweken is vrij eenvoudig om thuis te kweken. Je hebt slechts een paar dingen nodig: zaad, water en voedsel. Rucola kan worden geplant in de volle grond of in potten.
Als je rucola in potten of zaaibakken wilt kweken, zorg er dan voor dat deze minimaal 18 centimeter diep zijn. Rucola kan ook worden geplant in hydrocultuur, echter dit is niet zo eenvoudig en vereist speciale apparatuur.
Rucola kan het beste worden geplant in de lente of vroege zomer, wanneer de temperaturen nog niet te warm zijn. De optimale temperatuur voor het kweken van rucola is ongeveer 15-20 graden.
Hoe kun je zelf rucola kweken?
Nu je weet welke soorten rucola er zijn is het aan jou om te bepalen welk soort rucola je wilt gaan kweken. Voor de verschillende soorten rucola volg je eigenlijk dezelfde stappen.
1. Ga je rucola kweken in een pot of in de tuin?
Het is aan te raden om rucola te kweken in een pot of tuinbak omdat de plant niet erg tolerant is voor droogte en het verpotten lastig kan zijn. Als je rucola in kweekpotten wilt kweken, zorg er dan voor dat deze minimaal 18 centimeter diep zijn.
Als je ervoor kiest om in de volle grond te gaan kweken, zorg er dan voor dat je rucola in een bed plaatst met losse en voedzame grond. Deze moet voldoende drainage hebben, want rucola kan niet tegen waterlogging.
Zorg ervoor dat de grond niet te compact is, want dan heeft de rucola plant moeite met groeien.
2. Gebruik de juiste aarde voor je rucola
De aarde die je gebruikt voor je rucola plant moet voedzaam zijn. Je kunt ervoor kiezen om potgrond te gebruiken of je kunt ook zelf aarde maken door compost of schoon gras te mengen met tuinaarde.
Als je kiest voor potgrond, is het aan te raden om deze te vermengen met wat perlite of vermiculiet. Dit zorgt ervoor dat de potgrond luchtiger wordt en beter water kan opnemen.
3. Zaadjes weken vooraf
Voor je begint met zaaien kun je er voor kiezen om de rucola zaadjes eerst even te weken. Dit kun je doen door ze een nacht in lauwwarm water te laten weken.
4. Rucola zaaien
Als je klaar bent met weken is het tijd om de zaadjes te zaaien. Je kunt dit doen door ze in lijntjes op een diepte van ongeveer 0,75 centimeter te zaaien.
Als je rucola in potten wilt kweken, is het aan te raden om per pot twee of drie zaadjes te zaaien. Als de zaailingen groot genoeg zijn kun je ze uitdunnen door er één of twee per pot te laten staan.
Let wel op: rucola kan niet verpot worden dus als je ze in potten wilt laten groeien zorg er dan voor dat je deze direct op de juiste maat plant.
Zaai altijd meer zaadjes dan je nodig hebt (behalve als je zoals hierboven beschreven de rucola in een pot kweekt) want niet alle zaadjes komen altijd goed uit.
5. Rucola water geven
Rucola is een plant die niet erg tolerant is voor droogte. Het is daarom aan te raden om de plant regelmatig water te geven, maar wel met mate. Geef de rucola plant liever kleine hoeveelheden water want als dezet te veel water krijgt kan dit leiden tot wortelrot.
Als je rucola in potten of zaaibakken kweekt is het aan te raden om dagelijks water te geven.
6. Voedingsstoffen rucola
Rucola is een plant die niet erg veel voedingsstoffen nodig heeft. Je kunt ervoor kiezen om de rucola plant elke maand te bemesten met wat compost of mest.
Als je rucola in potten of kweekbakken kweekt, is het aan te raden om elke twee weken wat vloeibare meststof toe te voegen aan het water. Dit is niet nodig als je rucola in de volle grond kweekt aangezien de plant dan de voedingsstoffen uit de grond haalt.
7. Rucola oogsten
Als je rucola plantjes groot genoeg zijn, kun je ze gaan oogsten. Het is aan te raden om elke twee weken een paar plantjes te oogsten, zodat de rucola plant blijft groeien. Je kunt kiezen of je de voorkeur geeft aan jonge blaadjes rucola of de wat meer volgroeide. De laatste hebben een sterkere smaak en zullen ook bitterder zijn.
Zaaitabel en plantafstand
Zaaien kan vanaf eind maart tot half mei, plantafstand is 30 centimeter.
Rucola houdt van een zonnige plek en kalkhoudend bodem. De grond moet voldoende voedzaam zijn, rucola geeft de voorkeur aan lichte kleiige grond. Voordat je gaat zaaien is het belangrijk om de grond goed te bewerken, onkruid wieden en eventueel wat compost toevoegen. Als je rucola zaait in een bak of pot, vul deze dan voor tweederde met aardemengsel en voeg wat extra compost toe.
Rucola zaaimethodes
Er zijn verschillende zaaimethodes voor rucola. In de eerste plaats kan je rucola op de klassieke moestuin manier verbouwen door de zaadjes in de volle grond te plaatsen, maar het is ook mogelijk om rucola als spruitgroente te verbouwen. We zullen beide technieken om rucola te kweken beschrijven.
Rucola in de moestuin
Voor het zaaien van rucola in de moestuin is het van belang om in het voorjaar en herfst een mooie zonnige plek uit te zoeken en in de zomermaanden juist een schaduwrijke plek voor de warmte.
Het is belangrijk om de rucola niet te dicht op elkaar te zaaien. Na het zaaien is het van belang om de rucola voldoende water te geven om de bladeren mooi tot ontwikkeling te kunnen laten komen. Na een paar dagen zal je al zien dat de rucola is gekiemd en opkomt.
Rucola als spruitgroente
Om rucola als spruitgroente te kweken hanteer je dezelfde techniek die ook gebruikt wordt bij het kweken van tuinkers. Je zet een bordje met twee lagen vochtige keukenrol in de vensterbank, legt daar de rucola zaadjes op en wacht tot ze gaan kiemen. Het is van belang om het keukenpapier goed vochtig te houden, in principe zal de rucola binnen een week groot genoeg zijn om af te knippen en te eten. Uiteraard kan je er ook hier voor kiezen om de bladeren verder te laten volgroeien om een sterkere smaak aan de rucola te krijgen.
✓ Altijd voordelig geprijsd
Hoe lang gaat een rucola plant mee?
Rucola is een annuale plant. Dit houdt in dat de plant een jaar lang groeit en bloeit totdat hij uiteindelijk sterft.
Koken met rucola
Rucola sla heeft een nog pittiger smaak dan ijsbergsla en is daarom perfect om te gebruiken in een salade met andere mildere slasoorten. Rucola is niet alleen lekker in een salade. Deze pittige groente is ook heerlijk in pastagerechten, pizza's en quiches. Of probeer een een heerlijke pesto van rucola.
Voedingswaarden rucola per 100 gram
Rucola bevat meer calcium dan melk en meer ijzer dan spinazie!
- Energie: 25 kcal.
- Eiwitten: 0,75 g.
- Koolhydraten: 0,65 g.
- Vetten: 0,45 g
- Water: 87,0 g.
- Mineralen: calcium, ijzer en kalium.
- Vitamines: foliumzuur, vitamine A, C en K.
Hoe kun je Rucola bewaren?
Als bonus volgen hieronder nog wat tips voor het bewaren van rucola.
Rucola is een plant die niet erg lang houdbaar is. Als je de rucola plantjes oogst, kun je deze het beste direct gebruiken of in de koelkast bewaren.
Als je rucola in de koelkast bewaart, is het aan te raden om deze in een plastic zak te doen. Rucola kan namelijk snel uitdrogen en dan verliest het snel zijn smaak.
Rucola plantjes kunnen ongeveer drie dagen in de koelkast bewaard worden.
Hoe kun je Rucola invriezen?
Als je rucola plantjes wilt invriezen is het aan te raden om deze eerst even blancheren. Dit doe je door de rucola plantjes een paar minuten in kokend water te doen.
Daarna kun je de rucola plantjes afspoelen met koud water en ze laten uitlekken. Als je rucola plantjes goed zijn uitgelekt, kun je ze invriezen.
Conclusie over rucola kweken
Zelf rucola kweken is met de hierboven beschreven stappen makkelijk te doen. Rucola is een lekker ingrediënt in bijvoorbeeld een salade of pasta en je hebt er maar weinig van nodig om de smaak te geven. Als je zelf rucola kweekt, ben je verzekerd van versheid en weet je zeker dat er geen chemicaliën aan toegevoegd zijn. Daarnaast is rucola is ook nog eens een vitaminebom: het bevat onder andere vitamines A, C en K.
Veel kweekplezier!