Wortelen

Wortelen

Wortelen zijn een dankbare groente. Naast voedzaam is het een erg vullende groente en ook niet onbelangrijk, niet prijzig, zeker niet in het seizoen. Het is voor veel gerechten toepasbaar en door de zoete smaak vinden veel volwassenen en kinderen het lekker. Het is niet voor niets dat vaak de eerste babyhapjes een puree van wortel is. Door de zoetigheid zijn ze eerder geneigd een tweede hapje te proberen.

Wortelen zijn oranje van kleur. Tijdens de Gouden Eeuw in Nederland terecht gekomen vanuit Iran. Er wordt gezegd dat de kleur toentertijd gemanipuleerd is. Toen het door de VOC naar Nederland werd gehaald is het gekruist tot het de kleur van het vorstenhuis van Nederland had, de Oranjes.

Feiten over wortelen

Wortelen bevatten enorm veel vitamine A. Hierdoor wordt vaak gekscherend gezegd dat wortelen goed zijn voor je ogen en dit is ook iets wat jonge kinderen al vroeg van hun ouders te horen krijgen. Er zit echter zeker een kern van waarheid in. De vitamine A en de andere voedingsstoffen in wortelen zorgen voor goede en glanzende ogen.

Kweken van wortelen

Wortelen zijn goed zelf te kweken. Ze kunnen best tegen een stootje, dus nog wat koude dagen na het zaaien is geen probleem voor de wortel. Hierdoor is het mogelijk om vanaf maart de zaadjes al in de grond te stoppen. Het voordeel is dan natuurlijk ook dat ze al eerder in het jaar klaar zijn en de grond eventueel herbruikbaar is voor nog meer wortelen of een andere groente. Een ander voordeel is dat de beestjes niet zo van de kou houden, hierdoor is er dus minder kans dat de wortelen worden aangetast. Het zaaien van de wortelen is gemakkelijk. In een gleuf in de grond strooi je wat zaadjes en bestrijk dit vervolgens weer met een laagje aarde. Het is wel van belang de wortelen te onderhouden. Na een paar weken zullen ze al boven de grond uit gaan steken en dan moet er wel voor gezorgd worden dat er voor iedere wortel voldoende ruimte is. Haal soms dus een wortel weg, wanneer er twee of meer dicht op elkaar groeien.

Zaaitabel en plantafstand

15 dagen van zaaien tot kiem, 240 dagen van zaaien tot oogst en een minimum plantafstand van 20 centimeter.

janfebmrtaprmeijunijuliaugsepoktnovdec
            
            
            
  •      zaaien binnen / glas
  •      zaaien buiten / verplanten
  •      oogsten

Oogsten van wortelen

Na ongeveer vier tot vijf maanden zijn de wortelen gereed om te oogsten. Veel mensen kiezen er bij het zaaien voor om dit in etappes te doen. Dus iedere week of iedere twee weken en gleufje in de grond vullen. Dan kunnen de wortelen ook los van elkaar geoogst worden. Ideaal om optimaal uit eigen tuin te eten voor bepaalde periode. Wortelen kunnen direct opgegeten worden, wel eventjes wassen natuurlijk, maar even koken is ook mogelijk.

Ziekten en ongedierte bij wortelen

De bekendste bedreiging voor de wortel is de wortelvlieg. Dit is gemakkelijk te vermeiden door een gaasdoek over de beplante grond te spannen. Zo kan het vliegje niet bij de wortelen komen en is de kans op een mooie worteloogst erg groot.

Voedingswaarden per 100 gram

Energie: 140 kj, 33 kcalWater: 89,2 gram
Eiwit: 1 gramCalcium: 40 mgram
Koolhydraten: 5,2 gramIJzer: 2,1 mgram
Vet: 0,2 gramVitamine C: 2 mgram
Vezels: 3,4 mgram