Groningse mosterdsoep met bier
Groningse mosterdsoep met bier is een variant op de bestaand mosterdsoep uit Groningen. Deze variant is wat scherper op de tong.
Je kunt de soep serveren als voorgerecht of lunch. Groningse mostersoep verleent zijn naam aan het feit dat er van origine gebruik wordt gemaakt van Groningse mosterd.
✓ Altijd voordelig geprijsd
Waar komt soep eigenlijk vandaan?
Het eerste bewijs van het onstaan en het eten van soep is van 6000 jaar voor Christus. Het woord soep komt van het sanskriet 'Supo' waarbij su = goed en po = zich voeden. Je ziet dit ook terug in de Franse en Engelse termen 'soup' en 'soupe'. Soep wordt overal ter wereld gegeten en soep is zo populair omdat het eenvoudig te maken is.
Soep is een afkooksel van groente, vlees, vis en gevogelte. Bij de bereiding van soep worden er ook kruiden en bouilion gebruikt om de soep op smaak te brengen. De basis voor de bereiding van dit recept van Groninse mosterdsoep met bier is mosterd en bier. Mosterd is een kruid met een scherpe smaak en de smaak van mosterd varieert van sterk naar zacht.
Waar komt mosterd vandaan?
Mosterd werd drieduizend jaar geleden al verbouwd door de Chinezen. Meerdere volkeren zoals de Romeinen, Grieken en de Egyptenaren waren bekend met mosterd. Elk volk gebruikte mosterd op hun eigen manier. Zo kauwde de farao's op mosterdzaden om hun spijsvertering te bevorderen.
Tegenwoordig gebruiken wij mosterd om een gerecht extra smaak te geven. Het maakt het gerecht net wat pittiger. Mosterd of soms ook wel mostaard komt van de mosterdplant. De zaden van de plant worden fijngemalen en vervolgens azijn, water en zout toegevoegd.
Wil je zelf een keer mosterd maken lees dan ons artikel Mosterd kun je eenvoudig zelf maken.
Verschillende soorten mosterd
Er zijn drie soorten mosterdzaden waarvan gele mosterd (sinapsis alba) verreweg de meest bekende soort is. Daarnaast heb je de bruine mosterd (brassica juncea), ook wel de sareptamosterd en de zwarte mosterd (brassica nigra). De zwarte mosterd heeft de meest scherpe smaak. Dit komt omdat er een hogere concentratie aan olie in deze zaden zit. Mosterdzaden bevatten ongeveer 30% etherische oliën, en goede omega3 en -6 vetzuren. Deze oliën komen vrij op het moment dat de mosterdzaden worden vermalen. Hele mosterdzaden zijn geur- en smaakloos.
Naast alle verschillende soorten mosterdzaden kun je in Nederland ook verschillende soorten mosterd in de supermarkt kopen. De meest bekende zijn: Zaanse mosterd, Franse mosterd en uiteraard Groningse mosterd die wij in dit gerecht gebruiken. De grofheid die wij in Nederland vaak gewend zijn, komt doordat de vliesjes van de zaden er niet uit worden gehaald. De gladde gele mosterd uit Amerika bevat kurkuma waarvan de mosterd de gele kleur krijgt.
Ingrediënten
- 45 gram boter
- 70 gram bloem
- 1 liter kippenbouillon
- 1/2 flesje bockbier
- 3 eetlepels Groningse mosterd
- 1 eetlepel honing
- 1 prei, in kleine ringen gesneden
- 100 gram gerookte spekreepjes
- Room
Bereiding groningse mosterdsoep met bier
- Voordat je echt begint met het maken van de soep, dien je een Roux te maken. Roux is een gekookt mengsel van bloem en een vet. Je maakt een roux voor je soep zodat de soep wat meer body krijgt en wat dikker wordt. Pak een ruime pan met een dikke bodem, zet deze op halfhoog vuur en doe hierin de boter en laat deze net smelten. Doe de bloem hierbij en gebruik een garde om klontjes in je roux te voorkomen. Laat dit langzaam doorgaren zodat de bindkracht van je roux zo groot mogelijk wordt. Blijf roeren en laat de roux kort bakken zodat de bloem smaak verdwijnt. De temperatuur mag niet hoger worden dan ongeveer 95°C anders verbrandt het.
- Voeg de bouillon al roerend toe en vervolgens een half flesje van het bier toe. Doe dit langzaam en voorzichtig. Het bier reageert nogal op het enorme hitte verschil.
- Voeg vervolgens 3 eetlepels mosterd toe en een lepel goede honing. Het liefst honing van een imker en niet uit de supermarkt.
- Warm een pan op en bak hierin je spekreepjes. Boter in de pan doen is niet nodig. De spekreepjes bevatten genoeg vet om zichzelf te voorzien.
- Voeg de spekreepjes en voeg deze samen met de gesneden prei toe aan je soep.
- Laat de soep nog even op het vuur staan, maar laat het niet koken ander gaat de soep schiften. Voeg na eigen wens nog een beetje room toe om de soep wat romiger te maken.
Wij vinden de soep het lekkerst als de soep nog een nachtje in een koude (schuur) heeft gestaan.
Gerechten klaarmaken met alcohol
Alcoholische dranken waar alcohol in zit, zijn per definitie niet geschikt voor zwangere vrouwen of kinderen. Er blijft namelijk altijd een beetje alcohol achter. Ondanks dat de drank verdampt of verdampt.